Skoči do osrednje vsebine

Minister Jože Podgoršek z ruskim kolegom Dmitrijem Patruševim o možnostih nadaljnjega sodelovanja v kmetijstvu

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek se je danes sestal z ruskim kolegom, ministrom za kmetijstvo Dmitrijem Patruševim. Bilateralno srečanje je potekalo v sklopu srečanja sopredsedujočih Medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ki ji so-predsedujeta slovenski minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in ruski minister za kmetijstvo. Ministra Podgoršek in Patrušev sta podpisala tudi akcijski načrt sodelovanja med državama na področju kmetijstva.

Ruski gost se je s slovenskim kolegom pogovarjal o možnih oblikah in načinih prihodnjega sodelovanja na področju kmetijstva in razvoja podeželja oziroma o predlaganih področjih sodelovanja znotraj –področij  akcijskega načrta sodelovanja v kmetijstvu.

Skladno z veljavnim Memorandumom o soglasju med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije ter Ministrstvom za kmetijstvo Ruske federacije o sodelovanju v kmetijstvu, ki sta ga strani podpisali leta 2011, sta ministrstvi pripravili in uskladili osnutek akcijskega načrta sodelovanja in načrt dvostranskih aktivnosti za obdobje 2022-2023. V omenjenem dokumentu je posebej izpostavljeno sodelovanje na področju čebelarstva in zdravstvenega varstva živali, ekološkega kmetovanja, družinskih kmetij, mladih prevzemnikov na podeželju, digitalizacije v kmetijstvu

Minister dr. Podgoršek je ob robu srečanja ocenil, da »državi na področju kmetijstva dobro sodelujeta, današnje srečanje pa je odlična priložnost za nadaljevanje dvostranskega dialoga o prihodnjem sodelovanju v kmetijstvu in razvoju podeželja na področjih skupnega interesa.« Izpostavil je tudi pomen sodelovanja na področju veterinarskega in fitosanitarnega nadzora ter se zavzel za okrepitev stikov na tehničnih ravni med strokovnjaki na obeh straneh.

Ministra sta s podpisom Akcijskega načrta za krepitev sodelovanja na področju kmetijstva za obdobje 2022–2023  med Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije in Ministrstvom za kmetijstvo Ruske federacije zaključila bilateralno srečanje.