Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs je sprejel nizozemskega veleposlanika

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na predstavitveni obisk sprejel veleposlanika Kraljevine Nizozemske v Republiki Sloveniji Johana O. Verbooma.

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med državama prijateljski, sodelovanje med ministrstvoma in policijama obeh držav je na zelo visoki ravni. Tako npr. obe policiji odlično sodelujeta na področju omejevanja različnih oblik ekstremizma, kjer je Nizozemska ena od tako imenovanih vodilnih držav pri omejevanju nasilne radikalizacije in novačenja.

Minister Hojs je predstavil stanje na področju migracij v Sloveniji. Letos do konca septembra je slovenska policija obravnavala 7031 nezakonitih prehodov državne meje, v prvih osmih mesecih letošnjega leta pa je 3483 oseb izrazilo namero, da bo zaprosilo za mednarodno zaščito, kar je 7,7 % več kot lani. Ob tej priložnosti se je minister zahvalil za kadrovsko in tehnično pomoč Nizozemske leta 2015, ko se je Slovenija soočala z velikim migracijskim pritiskom.

Minister Hojs je še povedal, da bo 11. in 12. novembra 2021 na Brdu pri Kranju potekala ministrska konferenca o preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok, na katero so povabljene države članice EU, Zahodnega Balkana, ZDA, Evropska komisija, Evropski parlament (LIBE), Generalni sekretariat Sveta, Europol in Eurojust. Konferenca bo posvečena področju boja proti spolnim zlorabam otrok, zlasti preko spleta, kar je ena od prednostnih nalog Slovenije v času predsedovanja Svetu EU.

Na levi strani stoji nizozemski veleposlanik, na desni strani minister, za njima zastavi Slovenije in EU

Minister Aleš Hojs je sprejel nizozemskega veleposlanika Johana O. Verbooma | Avtor: MNZ

1 / 2