Skoči do osrednje vsebine

Novi prostori za Policijsko upravo Koper

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in državni sekretar dr. Božo Predalič z delegacijo sta danes v okviru vladnega obiska v Obalno-kraški regiji med drugim obiskala Policijsko upravo Koper, Policijsko postajo Izola, Postajo pomorske policije Koper in mejni prehod Sočerga.
Prihod ministra Aleša Hojsa v Koper in srečanje s koprskimi policisti, zadaj žerjavi in tovorna ladja

Prihod ministra Aleša Hojsa v Koper in srečanje s koprskimi policisti | Avtor: MNZ

Minister Hojs je ob tej priložnosti v Kopru z direktorjem podjetja Marina Koper Štefanom Činčem podpisal pogodbo o nakupu novih prostorov za koprsko policijsko upravo in postajo pomorske policije. Kot je povedal v izjavi za javnost po podpisu, smo končno rešili problematiko dela prostorov koprske policijske uprave. »Kupili smo dve nadstropji hiše, ki je neposredno poleg pomorske uprave. Prostori so še nedodelani, potrebno je še nekaj vložiti vanje do podaljšane tretje faze. Ocenjujem, da bomo končali v najkrajšem možnem času.«

Treba pa je urediti problematiko celotne Policijske uprave Koper: »Imamo odprtih nekaj možnosti. Ena se nahaja v Kopru - morda z nakupom zdravstvenega doma, ki naj bi ga občina prenesla drugam, in da uredimo novo policijsko upravo znotraj tega doma, ki je v neposredni bližini uprave za zaščito in reševanje. Druga, po moje precej simpatična zadeva, je tudi možnost postavitve nove uprave v skladu z novim prostorskim aktom v Izoli, kar praktično pomeni, da bi bila uprava samo na drugi strani tunela Markovec.« Odločitev bo odvisna od cene, je dejal Hojs.

»Policija v Izoli ima najete prostore v stari vili. Prostor, ki ga je občina predvidela za lokacijo bodisi nove postaje bodisi nove uprave, je precej ustrezen, torej povsem blizu avtoceste. Kaj bi tja umestili, bomo še videli, tudi odvisno od tega, koliko kvadratnih metrov bi bilo tam na razpolago.«

V kratkem bo tudi objavljen javni razpis za novo policijsko plovilo, je še povedal minister.

Državni sekretar dr. Božo Predalič je obiskal Policijsko postajo Izola. Na območju te postaje je na splošno mirno, v zadnjih letih sicer namenjajo več pozornosti varnosti pešcev in kolesarjev. Ogledal si je tudi možno novo lokacijo Policijske uprave Koper.

Popoldne sta minister in državni sekretar obiskala mejni prehod Sočerga. Minister in vodstvo Policijske uprave Koper sta pohvalila delo policistov in vojakov pri varovanju državne meje. Pogovori z županom hrvaškega Buzeta Damirjem Kajinom in Tomažem Willenpartom iz Direkcije RS za infrastrukturo pa so potekali tudi o ideji, da bi mejni prehod lahko uporabljala vozila nad 7,5 tone.