Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Harej obiskala Obalno-kraško regijo

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej sta obiskala Obalno-kraško regijo v okviru vladnega regijskega obiska. Zaradi obsežne regije sta obisk začela že včeraj, do danes pa je vključeval obisk kmetijskih gospodarstev, kmetijsko-živilskih podjetij, ribogojnice, lokalnih skupnosti ter ogled projektov lokalne akcijske skupine (LAS). Današnji obisk se je začel s sejo vlade v Kopru in zaključil z javno tribuno v Lipici.

Današnji obisk so ministri začeli z dopoldansko sejo vlade v Kopru. Sledil je obisk Strateškega foruma pijač v organizaciji Zbornice kmetijskih in živilski podjetij Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Osrednja tema foruma je bila predstavitev prioritetnih tem sektorjev pijač, iskanje možnosti reševanja posameznih izzivov ter pogovor o strateških usmeritvah za prihodnost. Minister je v svojem nagovoru izpostavil: »Kot zbornica iščete rešitve in to veliko pomeni. Prav tako se kot sektor zavedate pomena povezovanja. Vaša panoga je zato svetla izjema, saj nam je pandemija Covid-19 dokazala, da je povezovanje med deležniki ključnega pomena. Imamo pa nove izzive, pred nami je napoved  o dvigovanju cen, energentov in energije. Samo skupaj lahko premagamo tudi to krizo, sam kot minister pa se bom v največji meri angažiral da jo čim manj občutimo.«

Obisk je minister nadaljeval v Izoli, kjer je potekala novinarska konferenca ob predstavitvi promocijske kampanje v podporo lokalnemu ribištvu in za boljšo ozaveščenost o prednostih lokalne ribje hrane. Njen namen je povečati dovzetnost kupcev do lokalne ribje hrane in s tem tudi pripravljenost na nakup ter zmanjševanje cenovne občutljivosti. »S kampanjo za promocijo lokalnega ribištva želimo lokalnemu ribištvu zagotoviti ugled, kakršnega si zasluži, in dvigniti vrednost njihovim proizvodom«, je poudaril minister.

Sledil je obisk podjetja Vinakoper, kjer si je minister podjetje ogledal skupaj z državnim sekretarjem Ministrstva za zunanje zadeve Stanislavom Raščanom. Vodstvo podjetja jih je seznanilo s poslovanjem, posodobitvami, ki so jih naredili v zadnjih letih ter razkazalo vinsko klet. Pogovor je tekel tudi o izzivih s katerimi se soočajo. Minister je ob koncu obiskal tudi podjetje Vinakras v Sežani, kjer se je na krajšem obisku seznanil s poslovanjem podjetja in načrti za prihodnje. Obisk Obalno-kraške regije se je zaključil v Lipici kjer pravkar poteka javna tribuna.

Državni sekretar Anton Harej je današnji obisk začel na Perinovi kmetiji v Komnu. Gre za družinsko kmetijo, ki se ukvarja z vinarstvom in živinorejo, vse bolj se pa usmerja v turizem. Predstavili so mu posebnosti območja, izpostavili pa so tudi to, kako se soočajo z divjadjo. Sledil je obisk LAS Krasa in Brkinov. Skozi sprehod čez botanični vrt Sežana so mu predstavili projekt Vrtovi Krasa. Srečanje se je nadaljevalo s predstavitvijo drugih projektov LAS, kot so Krasmeet in projekt Lokalno in zdravo. Izpostavili so  razvojne izzive območja kot je ohranjanje poseljenosti podeželja, pomanjkanje celovitih storitev in krepitev povezovanja lokalne ponudbe. Na obisku proizvodnega obrata podjetja Kras v Šepuljah so državnemu sekretarju predstavili proizvodnjo in posebnosti pri proizvodnji. Izpostavili so tudi nekatere aktualne zadeve, kot so razmere na trgu svinjskega mesa ter manjše zanimanje za poklic mesarja.

V Divači se je državni sekretar srečal z Agrarno skupnostjo Divača, kjer so mu predstavili delovanje in sodelovanje z Zavodom za gozdove Slovenije. V pogovoru so izpostavili tudi težave divjadjo in požarno varstvo. Sledil je obisk kmetije Pr' Birtovih v Prešnici, ki se ukvarja s pridelavo in predelavo mleka, mesa, jajc, zelenjave, sadja in žita. Skozi prikaz zgodovine delovanja kmetije so predstavili svoje delo in vizijo za nadaljevanje  brez gensko spremenjenih organizmov, umetnih škropiv in gnojil.

Obisk Obalno-kraške regije sta minister in državni sekretar začela že včeraj. Minister si je dopoldan ogledal najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu, Pršutarno Lokev. Direktor je ministru predstavil poslovanje in aktualne vsebine tudi s področja napovedi o dvigu cen hrane v prihodnje. Ogledal si je tudi Ribogojnico Fonda ter se skupaj s civilno iniciativo in vodstvom Občine Piran pogovoril o prenovi ribiškega pristanišča v Seči. Državni sekretar Harej si je včeraj popoldan ogledal dva projekta LAS Istre, in sicer Fini okusni lokalni proizvodi obale in Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu. Cilj projektov je krepitev ozaveščenosti o pomenu morja, promocija malega priobalnega ribolova, diverzifikacija v ribiškem sektorju ter ustvarjanje novih delovnih mest.