Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk Obalno-kraške regije

Vlada Republike Slovenije je za tokratni obisk izbrala Obalno-kraško regijo. Obiska se je udeležil tudi minister za finance, mag. Andrej Šircelj, ki je v okviru vladnega obiska obiskal sektor za carino v Luki Koper, podjetji Škerjanc d. o. o. in Adria Terminali d. o. o. ter Kobilarno Lipica.
Minister Šircelj v Luki Koper boža službenega psa Finančne uprave po imenu IX. Psa na povodcu drži uslužbenec Finančne uprave v zeleni uniformi. V ozadju ladijski kontejnerji za prevoz tovora.
1 / 2

Minister Andrej Šircelj se je v Luki Koper sestal s predstavniki Finančne uprave Koper. Oddelek za analize in kontrole je pred enim letom pričel z uporabo nove rentgenske naprave za skeniranje tovornih pošiljk – kontejnerjev in tovornih vozil. Nova naprava, ki ima veliko boljšo kakovost skeniranja od stare, omogoča učinkovitejše varnostno varstvene kontrole, preprečevanje goljufij in organiziranega kriminala ter s tem stabilnost zunanje meje EU. Finančna uprava Koper pa je zaposlila tudi novega sodelavca - službenega psa z imenom IX (pasme nemški kratkodlaki ptičar), ki je izšolan za odkrivanje prepovedanih drog ter tobaka in tobačnih izdelkov. Gre za prvi primer, ko je službeni pes izšolan za kombinirano odkrivanje oz. prepoznavanje prepovedanih drog in cigaret (tobaka) hkrati. Finančna uprava Koper sodeluje tudi pri odkritju prepovedanih substanc.

V nadaljevanju je minister obiskal podjetji Škerjanc d. o. o in Adria Terminali d. o. o. Škerjanc d. o. o je družinsko podjetje. Mitja Škerjanc je leta 1993 kot samostojni podjetnik začel proizvodnjo gobic z jelenjo kožo in nato nadaljeval s tapeciranjem stolov. Danes so podjetje, ki ponuja opremo pisarn, bolnišnic, vrtcev, predvsem pa hotelov in gostinskih objektov.

Družba Adria Terminali, d. o. o. pa je del Skupine Luka Koper. Osnovna dejavnost je upravljanje logističnega centra v Sežani. Direktor Bojan Babič je razložil, da njihova skladišča omogočajo skladiščenje različnih vrst tovorov. Razpolagajo celo s pokritim skladiščem za nevarne snovi. »Ponašamo se z ugodnim geo-prometnim položajem, ob sečišču dveh pomembnih transportnih koridorjev – Jadransko-Baltskega, ki poteka v smeri sever-jug in Mediteranskega, ki vodi od Španije od Ukrajine. Z vsemi pristanišči smo povezani z avtocesto in železnico. Od pristanišč Koper in Trst smo oddaljeni manj kot 30 kilometrov, od pristanišč Reka in Benetke pa okoli 120 kilometrov.«

Minister Šircelj je obiskal še Kobilarno Lipica. Lipica je dom lipicancev in največja kobilarna z lipicanci na svetu. Z direktorjem Matejem Osetom je minister govoril o izzivih in načrtih Kobilarne Lipica. »Naše poslanstvo je zagotavljanje vrhunskih storitev na področju reje lipicanca in konjeništva ter varovanje, ohranjanje in razvoj kulturne dediščine,« je bil jasen gospod Oset.

Sledil je sklepni del obiska regije; javna tribuna, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali gospod Janez Janša, predsednik vlade, in ministri ter državni sekretarji, ki so se udeležili regijskega obiska.