Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Harej začela obisk Obalno-kraške regije

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek je skupaj z državnim sekretarjem Antonom Harejem danes začel obisk Vlade RS v Obalno–kraški regiji. Minister je zjutraj obiskal podjetje Pršutarna Lokev, nato si je ogledal ribogojnico Fonda ter se sestal z vodstvom Občine Piran. Državni sekretar se je udeležil predstavitve projekta Lokalne akcijske skupine Istre (LAS Istre) ter si ogledal ostale potencialne projekte po okoliških vaseh.

Tokratni vladni regijski obisk sta minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej začela že dan prej. Danes zjutraj je minister obiskal najstarejšo pršutarno na slovenskem Krasu Pršutarno Lokev. V podjetju ohranjajo tradicijo z naravnimi načini predelave kraških mesnin, brez umetnih dodatkov, soljeni pa so samo z morsko soljo Piranskih solin. Direktor je ministru predstavil poslovanje in aktualne vsebine tudi s področja napovedi o dvigu cen hrane v prihodnje. Minister je poudaril, da si želi, da do povečanja cen na trgu ne bi prišlo. »Čeprav kot minister ne morem vplivati na marže in na cene na trgu, pa na ministrstvu iščemo rešitve za morebitno zajezitev naraščanja cen v celotni verigi preskrbe s prehrano. Naredili bomo vse kar je v naši moči, da tudi sredstva, ki so namenjena neposrednim plačilom in območjem z omejenimi dejavniki čim prej prenesemo na kmetijska gospodarstva.« Minister je ob informaciji, da živilskopredelovalna industrija dviguje cene za določene produkte, v tem primeru za določene živali, ki prihajajo s kmetij, izrazil zadovoljstvo. 

V nadaljevanju je minister obiskal ribogojnico Fonda v Seči. Skupaj z vodstvom si je ogledal gojenje rib ter se seznanil s težavami, s katerimi se soočajo predvsem zaradi prevelikega števila orad in ptičev. Minister je izpostavil, da se pripravlja sprememba zakon, ki bo dovoljevala izlove orad v primeru prerazmnožitve in povečanja škode. Seznanil se je tudi z odprtimi vprašanji glede obnove ribiškega pristanišča, ki se dotikajo tudi podjetja.

Sledil je obisk Občine Piran, kjer je z županom govoril o poteku izgradnje ribiškega pristanišča Seča. Pred obiskom občine se je minister sestal tudi s civilno iniciativo, ki mu je predstavila svoje pomisleke glede projekta prenove. Minister je izpostavil, da je pristanišče potrebno prenove biti pa mora skladno z okoljem in zakonit, »Če bo Občina Piran prisluhnila civilni iniciativi oz. bodo našli skupni jezik, bo to povečalo možnost, da se ta velika investicija zgodi. Potrebno je vedeti, da je časovnica izvedbe projekta zelo omejena. V novem programskem obdobju denarja za prenovo ne bo, zato je to ena zadnjih priložnosti, za izvedbo investicije.«

Državni sekretar Anton Harej si je popoldne ogledal dva projekta LAS Istre in sicer Fini okusni lokalni proizvodi obale in Kulinarična ponudba lastne ribe in ekološke hrane na katamaranu. Cilj projektov je krepitev ozaveščenosti o pomenu morja, promocija malega priobalnega ribolova, diverzifikacija v ribiškem sektorju ter ustvarjanje novih delovnih mest. LAS Istre je predstavil tudi svoje projekte na podeželju in sicer v Padni, Abitantih in Šmarjah pri Kopru.

Torkov obisk bo minister začel v Kopru kjer bo najprej potekala seja vlade. V nadaljevanju se bo v Bernardinu udeležil Strateškega foruma pijač v organizaciji Zbornice kmetijskih in živilski podjetij, v Izoli pa se bo udeležil predstavitve promocijske kampanje za promocijo lokalnega ribištva. Sledil bo obisk podjetja Vinakoper, torkov obisk pa bo minister zaključil z javno tribuno v Sežani. Državni sekretar bo obiskal kmetiji v Komnu in Kozini ter podjetje Kras v Sežani, sestal pa se bo s predstavniki LAS Krasa in Brkinov ter obiskal agrarno skupnost Divača.