Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 15. oktobra 2021.

Ogrožanja ali napad živali na ljudi in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 9.46 je v naselju Zemelj, občina Metlika, bik poškodoval krajana. Reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Metlika so hudo poškodovanega krajana oskrbeli in ga prepeljali v Metliko, od koder ga je ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. O dogodku so bili obveščeni policisti.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.36 je iz Idrije posadka helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala bolnika na zdravljenje v UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 11.46 sta na cesti Celje - Laško v občini Celje trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nudili prvo pomoč poškodovani osebi, odklopili akumulatorja in posili razlite motorne tekočine po cestišču. V nesreči sta se dve osebi telesno poškodovali.

Izpostava Kranj

Ob 15.08 sta na cesti Bodešče–Koritno, občina Bled, trčili osebni vozili. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Bled so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, sanirali razlite tekočine po cestišču, nudili pomoč pri prenosu in oskrbi poškodovanih oseb ter nudili pomoč pri nalaganju vozil na vozilo vlečne službe.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.37 sta na Lošci na Vrhniki trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci PGD Stara Vrhnika so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, očistili po vozišču iztekle tekočine in nudili prvo pomoč poškodovanemu motoristu do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana, ki so nato poškodovanca na kraju oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 18.59 je v naselju Laporje, občina Slovenska Bistrica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, preprečili iztekanje tekočin iz vozila in po vozišču iztekle tekočine posuli in vozilo postavili nazaj na kolesa. V nesreči poškodovano osebo so na kraju oskrbeli reševalci NMP Slovenska Bistrica in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.40 sta v Ulici Vinka Vodopivca v Kromberku, pri nekdanjem marketu, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Ena oseba se je lažje poškodovana. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, nevtralizirali razlite tekočine in nudili pomoč poškodovanki, ki jo je prijateljica odpeljala v ZD Gorica.

Izpostava Novo mesto

Ob 13.20 sta na Mirnopeški cesti v Novem mestu trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovala ena oseba, katero so reševalci nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine ter pomagali policiji. Za odstranitev posledic prometne nesreče so poskrbeli delavci cestnega podjetja.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 13.17 je na Aškerčevi cesti v Rimskih Toplicah v občini Laško zagorelo na balkonu večstanovanjskega objekta. Občani so pogasili požar. Gasilci PGD Rimske Toplice in Laško odstranili stopljen del fasade, s termo kamero preverili okolico požarišča, prezračili stanovanje in izmerili prisotnosti škodljivih plinov.

Izpostava Koper

Ob 14.06 je na Kogojevi ulici v Luciji na štedilniku gorelo olje. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so na kraju dogodka požar pogasili in objekt prezračili.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.24 se je Pod hribom v občini Grosuplje na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci PGD Grosuplje in Šmarje Sap so odstranili posodo s štedilnika, pregledali kuhinjske elemente s termo kamero in prezračili celotno stanovanje. Do požara ni prišlo.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 23.41 je bilo v naselju Primož pri Šentjurju, občina Šentjur, v gozdu opaženo tlenje na mestu kurjenja ostankov od sečnje. Gasilci PGD Lokarje so zavarovali kraj dogodka, prekopali in z vodo zalili mesto kurjenja.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.28 je v naselju Žeje pri Komendi, občina Komenda, gorel kup odpadkov v bližini poslovne cone. Požar so pogasili gasilci PGD Moste.

Ob 21.43 je na Ulici gledališča Blagovno trgovinskega centra (BTC) v Ljubljani ob objektu trgovskega objekta gorel kup kartona. Požar so pogasili zaposleni še pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato pregledali okolico in dodatno požarišče zalili z vodo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.13 je nad zaselkom Gradišče, občina Ajdovščina, na obrobju gozda tlelo drevesno deblo. Gasilci GRC Ajdovščina so ogenj pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.04 je na Košenicah, občina Novo mesto, gorel kup vejevja ob gozdičku. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili ogenj na površini okoli 50 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 14.49 sta ob železniški progi med Pivko in Košano, občina Pivka, gorela trava in grmovje. Gasilci PGD Košana so pogasili požar na površini okoli 500 kvadratnih metrov. O dogodku je bil obveščen Operativno komunikacijski center (OKC) Koper.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.48 je na Omersovi ulici v Ljubljani zagorel ekološki otok. Gasilci GB Ljubljana in PGD Podutik so požar, ki je poškodoval tudi luč javne razsvetljave, pogasili. Luč bodo popravili delavci Javne razsvetljave (JR) Ljubljana.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Novo mesto

Ob 23.59 je v Čudnem selu, občina Črnomelj, prišlo do zastrupitve več oseb z ogljikovim monoksidom. Reševalci nujne medicinske pomoči ZD Črnomelj so enajst oseb oskrbeli na kraju in odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so prezračili prostore in pomagali reševalcem pri transportu oseb v bolnišnico. Lastniku so do nadaljnjega odsvetovali kurjenje.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 16.34 je na parkirišču starega mejnega prehoda Šentilj, občina Šentilj, prišlo do razlitja goriva iz tovornega vozila. Gasilci JZ GB Maribor so z absorpcijskim sredstvom posipali madež v velikosti približno 30 kvadratnih metrov. Nadaljnjo sanacijo bo prevzel lastnik zemljišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 11.23 je v Bovcu, občina Bovec, v potoku Gerš prišlo do onesnaženja z kurilnim oljem. Gasilci iz PGD Bovec so postavili prepreke in izčrpali gorivo v namenske cisterne.

Izpostava Postojna

Ob 11.27 je na Tržaški ulici v Postojni, na parkirišču garažne hiše nakupovalnega centra prišlo do razlitja pogonskega goriva na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Postojna so vpojna sredstva posuli po razlitem gorivu.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.28 so na Paljevem, občina Kanal ob Soči, pri pregledu gozda našli trinajst kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev v skupni masi 82,1 kilograma, italijanske, francoske in avstrijske izdelave iz obdobja prve svetovne vojne. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe odstranila in do uničenja shranila na varno.

Ob 14.47 je na Stari Gori v občini Nova Gorica občan našel štiri topovske granate kalibra 75 milimetrov v skupni masi 28 kilogramov. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta nevarne najdbe italijanske izdelave iz prve svetovne vojne odstranila in do uničenja shranila na varno.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 4.24 je na bencinskem servisu na počivališču Lopata v smeri Maribora, občina Celje, iztekala voda pri konvekcijski peč. Gasilci PGE Celje so odklopili napravo iz električnega omrežja in zaprli ventil za vodo.

Izpostava Kranj

Ob 15.13 je na Cesti Maršala Tita, občina Jesenice, v okvarjenem dvigalu stanovanjskega objekta ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so osebo rešili, dvigalo izklopili iz delovanja ter o tem obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 19.12 se je na Ulici Matije Tomca v Domžalah prevrnili drog javne razsvetljave. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj.

Izpostava Maribor

Ob 8.19 je v ulici Na hribu v Poljčanah zaradi počene vodovodne cevi voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Poljčane so izčrpali približno 30 kubičnih metrov vode.

Ob 9.00 so na Ljubljanski cesti v Slovenski Bistrici, gasilci PGD Slovenska Bistrica, iz pokvarjenega dvigala rešili osebo, dvigalo izklopili in obvestili vzdrževalca.

Izpostava Postojna

Ob 9.52 se je v naselju Šmihel pod Nanosom zaradi izpada električne energije pregrela peč, pri čemer je spuščala voda. Posredovali so gasilci PGD Postojna, ki so vodo posesali.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/