Skoči do osrednje vsebine

Uzbekistansko delegacijo med študijskim obiskom sprejeli tudi predstavniki Ministrstva za javno upravo

V tednu med 11. in 15. oktobrom 2021 je bila na študijskem obisku v Republiki Sloveniji uzbekistanska delegacija. Delegacijo je vodil direktor uzbeške protikorupcijske agencije (Anticorrurption Agency) Akmal Burkhanov.

Člani gostujoče delegacije so se med drugim sestali s predstavniki Komisije za preprečevanje korupcije, Urada informacijske pooblaščenke, organizacije Transparency International Slovenia, sodišč, opravili pa so tudi obisk v Uradu predsednika republike, Državnem zboru in na Gospodarski zbornici Slovenije.

V petek, 15. oktobra, se je delegacija na delovnem srečanju sestala tudi s predstavniki Ministrstva za javno upravo: Sašo Jazbec, v. d. direktorice Direktorata za lokalno samoupravo, nevladne organizacije in politični sistem, Urško Gorenc (Sektor za transparentnost, integriteto in politični sistem), mag. Alešem Veršičem (Direktorat za informacijsko družbo) in Evo Černigoj (Služba za mednarodno sodelovanje).

Strokovni sodelavci Ministrstva za javno upravo so gostom iz Uzbekistana predstavili Zakon o dostopu do informacij javnega značaja, portal OPSI in ekosisteme odprtih podatkov Slovenije, s poudarkom na transparentnosti. Na srečanju so spregovorili tudi o Programu Vlade Republike Slovenije za krepitev integritete in transparentnosti, usposabljanjih in kodeksih etike za javne uslužbence in za funkcionarje v vladi in ministrstvih. Predstavili pa so tudi aplikacijo Proračun Republike Slovenije, Portal plač in Avtolog.