Skoči do osrednje vsebine

Poslanica ministra ob svetovnem dnevu revščine

17. oktober je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila mednarodni dan boja proti revščini, ki ga tudi v letošnjem letu še vedno v veliki meri zaznamuje pandemija covid-19 in negativni vpliv na posebej ranljive skupine prebivalstva. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na te izzive vseskozi odgovarja s številnimi ukrepi na področju socialnih transferjev, trga dela, socialnega varstva in širše. V nadaljevanju objavljamo poslanico ministra Janeza Cigler Kralja.

''Kriza ob pandemiji je najbolj prizadela tiste, ki so že do sedaj težje shajali. Naši ukrepi so bili prav zato pogosto usmerjeni v zaščito človeške integritete in zagotavljanje nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami.

Tega smo se lotili z zaščito delovnih mest ter dvigom minimalne plače za zaposlene, medtem, ko smo tistim, ki zaradi različnih okoliščin niso mogli opravljati dela, prisluhnili in jim pomagali preživeti z različnimi dodatki, transferji, zamiki rokov plačila, oprostitvami plačila, nadomestili, ipd. Ti so bili v veliko pomoč  tudi zaposlenim.

Naše odločitve in ukrepi danes rezultirajo v precejšnji in stalni gospodarski rasti, tako nizke brezposelnosti oz. visoke zaposlenosti nismo imeli od leta 2008, povpraševanje po delavcih pa se vztrajno krepi.

Pri tem nismo pozabili na pomoč dvema najbolj ranljivima skupinama, to so starejši in otroci. Oboji so izpostavljeni revščini, socialni izključenosti, osamljenosti, duševnim stiskam in drugim težavam. V zadnjem letu so jih zaradi pandemije pestile še večje stiske. Ravno zaradi tega smo tekom mandata na ministrstvu okrepili družinsko politiko, staršem omogočili višje socialne prejemke na več ravneh in na različnih življenjskih prelomnicah otrok, med drugim brezplačen vrtec za drugega, istočasno vpisanega otroka, ter brezpogojno brezplačen vrtec za vsakega naslednjega otroka. Tekom mandata smo se prav tako osredotočali na celostno skrb starejših, z ukrepi smo reševali njihove težave ne le kar se tiče vključenosti v družbo ali tistih zdravstvenega izvora, temveč tudi finančnega. Uskladili smo pokojnine in tako popravili krivice iz preteklosti ter vzpostavili delujoč sistem za kmečke in invalidske pokojnine.

Na ministrstvu zasledujemo cilje dolgotrajne oskrbe tudi v prihodnosti. Različni predlogi novel zakonov so že poslani v postopek odločanja na vlado, in te predloge želimo implementirati še v letos. Z njimi bo sistem socialnih transferjev postal še pravičnejši, trg dela bo še bolj učinkovit, brezposelni bodo prišli do dela še hitreje, prav tako bomo redno pripravljali analize vpliva transferjev na kazalnike tveganja revščine, ki bodo pomemben indikator našega dela. Z dejanji kažemo, da je naša politika predvsem socialna politika in taka bo ostala tudi v prihodnje.''