Skoči do osrednje vsebine

Občina Brda prejela zlato plaketo ARGE za razvoj podeželja in obnovo vasi 2020

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v okviru skupne kmetijske politike Evropske unije izvaja pomembne projekte za razvoj podeželja. Mednje sodi tudi natečaj Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi ARGE. Za leto 2020 je evropsko združenje zlato plaketo podelilo Občni Brda, ki je že leta 2019 zmagala na nacionalnem razpisu ministrstva in Društva za razvoj slovenskega podeželja za najuspešnejšo podeželsko skupnost.

Komisijo Evropskega združenja za razvoj podeželja in obnovo vasi ARGE je briška občina prepričala z vizijo trajnostnega razvoja v sožitju s potrebami lokalnega prebivalstva, kulturno in naravno dediščino ter vinogradniško pokrajino. Komisija je prepoznala trud in izjemno, v razvoj usmerjeno vizijo Brd, ki vključuje obnovo briške dediščine, investicije v infrastrukturo, strategijo razvoja na področju mladine in skrbi za starejše, zdravstvenih in socialnih storitev, varovanja okolja in grajenje sožitja turizma in lokalnega razvoja.

Ministrstvo Občini Brda čestita za prejem zlate plakete za dosežke v razvoju podeželja, ki nagrajuje briško zavezanost celostni strategiji razvoja regije. Prejem evropske nagrade potrjuje tudi zmago na nacionalnem natečaju iz leta 2019, na katerem je občina Brdo devetčlansko nacionalno komisijo, ki so jo sestavljali tudi strokovnjaki iz ministrstva, prepričala s svojimi rezultati na številnih področjih in začrtanimi razvojnimi ter investicijskimi projekti.

Nagrada je dokaz, da je za uspešen razvoj podeželja in regije, h kateremu s svojimi ukrepi stremi tudi ministrstvo, potrebno dobro sodelovanje lokalnega prebivalstva s ključnimi deležniki v regiji. Z nenehnim razvojem vinogradništva, turizma, kulinarike Brda gradijo svetovno prepoznavnost, s čimer uspešno nadaljujejo ekonomski razvoj te podeželske regije.

Na evropskem natečaju za razvoj podeželja in obnovo vasi je sodelovalo 26 lokalnih skupnosti iz 12 evropskih držav. Zlato plaketo je prejelo še šest drugih udeležencev natečaja. Podelitev nagrad bo potekala kot večdnevni evropski festival z razstavami in kulturnimi srečanji maja prihodnje leto v avstrijskem Hinterstoderju, lokalni skupnosti, ki je zmagala na 15. izvedbi natečaja ARGE.