Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin je bil na delovnem obisku v Črni gori

Na povabilo ministrice za obrambo Črne gore dr. Olivere Injac je bil minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin na delovnem obisku v Črni gori. Po delovnem srečanju s črnogorsko obrambno ministrico v Podgorici se je minister Tonin popoldne udeležil mednarodnega varnostnega foruma To Be Secure, ki ga vsako leto organizirajo v Budvi.

Po sprejemu so se dopoldne v Podgorici začeli delovni pogovori med delegacijama slovenskega in črnogorskega obrambnega ministrstva, ki sta jih vodila ministra mag. Matej Tonin in njegova gostiteljica dr. Olivera Injac. V začetku pogovorov sta najprej opravila pregled realiziranih aktivnosti, dogovorjenih na uradnem obisku ministrice dr. Olivere Injac v Republiki Sloveniji aprila letos, ter na tej podlagi zastavila usmeritve za nadaljnje sodelovanje med državama na obrambnem področju. Izrazila sta zadovoljstvo, da se aktivnosti, ki sta jih dorekla na zadnjih srečanjih, pospešeno izvajajo tako na vojaški ravni kot tudi na drugih področjih v pristojnosti obrambnih resorjev. Tako se bo še naprej izvajalo usposabljanje pripadnikov črnogorske vojske v regionalni šoli AGOS za usmerjevalce združenih ognjev, nadaljujejo pa se tudi postopki za pristop Črne gore k Natovemu Centru odličnosti za gorsko bojevanje. Tudi v prihodnosti se bodo nadaljevale aktivnosti za skupen nastop obeh držav v okviru zavezniških in drugih večnacionalnih pobud. Tako se nadaljuje tvorno sodelovanje v okviru Okrepljene prednje prisotnosti v Latviji, za potrebe Natovih odzivnih sil (NRF) 2023 pa bo slovenski dekontaminacijski vod za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo dopolnjen z oddelkom črnogorske vojske. Ministra sta se pogovarjala tudi o sodelovanju med vojaškimi muzeji v Sloveniji in Črni Gori ter o možnostih za nadaljnjo izmenjavo vojaško-tehničnih eksponatov za obogatitev muzejskih zbirk ter ohranjanje vojaške dediščine obeh držav.

Dvostransko sodelovanje med državama na obrambnem in vojaškem področju, ki sta ga ministra ocenila kot zgledno, poteka na podlagi letnih programov. Med vsemi državami Zahodnega Balkana imamo s Črno goro najobsežnejšo in najbolj raznoliko sodelovanje na vseh ravneh. Program dvostranskega sodelovanja za letošnje leto obsega 31 aktivnosti, od tega 17 v Republiki Sloveniji, 14 pa v Črni gori. Poudarek je na skupnem delovanju v eFP (Enhanced Forward Presence) Latvija, vojaških usposabljanjih in vajah, aktivnostih s področij vojaškega letalstva, pomorstva, obrambnega načrtovanja, odnosov z javnostmi, kadrovskih virov ter vsebin EU.

Spregovorila sta tudi o varnostni situaciji v regiji in napredku držav na poti v evroatlantske integracije. Pri tem sta pozdravila odločitev, da se bodo skupnemu delovanju Slovenije in Črne gore v eFP Latvija prihodnje leto pridružili tudi pripadniki vojske Severne Makedonije. Minister je gostiteljici predstavil aktivnosti slovenskega predsedovanja Svetu EU za približevanje držav regije Evropski uniji, predvsem na področju Skupne varnostne in obrambne politike.

V drugem delu obiska je minister Tonin sodeloval na forumu To Be Secure v Budvi, in sicer na panelu z naslovom NATO2030: Agenda and Strategic Concept for the New Decade. Minister je v razpravi izpostavil kompleksnost sodobnega varnostnega okolja, pojav novih varnostnih izzivov in akterjev ter poudaril potrebo po ustreznem razmisleku in prilagoditvi zavezništva skozi proces oblikovanja novega strateškega koncepta. Ocenil je, da Nato ostaja močno in odločno zavezništvo, ključna pa sta stalna transformacija in prilagajanje. Izpostavil je, da se Slovenija v vlogi predsedujoče države Svetu EU zavzema za nadaljnjo krepitev strateškega partnerstva Nato-EU ter v tej luči poudaril tudi nadaljnjo zavezanost regiji Zahodnega Balkana in njeni evroatlantski prihodnosti.