Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na obisku gostil gruzijskega zunanjega ministra Zalkalianija

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes gostil podpredsednika in ministra za zunanje zadeve Gruzije Davida Zalkalianija. V središču pogovorov je bila krepitev dvostranskega sodelovanja, sodelovanje Gruzije z EU in NATO ter gruzijska pričakovanja glede decembrskega vrha Vzhodnega partnerstva.

Minister dr. Logar je izrazil podporo Slovenije ozemeljski celovitosti in suverenosti Gruzije ter njeni perspektivi za članstvo v evroatlantskih integracijah. Izrazil je zadovoljstvo nad že izvedenimi reformami, ki jih zahteva obsežna pridružitvena agenda. Pri tem je posebej poudaril pomen vladavine prava in izvedbo pravosodne reforme kot ključni temi za nadaljnjo krepitev sodelovanja med Evropsko unijo in Gruzijo. Sogovornika sta izmenjala poglede glede vrha Vzhodnega partnerstva, ki bo decembra v Bruslju. Gruzijski sogovornik je predstavil varnostne razmere na Južnem Kavkazu in v širši regiji ter aktualne razmere v Južni Osetiji in Abhaziji. Pozdravil je vlogo opazovalne misije EU v Gruziji (EUMM), kamor bo Slovenija decembra ponovno napotila policista. Minister dr. Logar je seznanil ministra Zalkalianija s sklepi nedavnega vrha EU-Zahodni Balkan, ki je potekal na Brdu pri Kranju. 

Ministra sta pozdravila reden politični dialog med državama. Izrazila sta zadovoljstvo, da državi dobro sodelujeta na sektorskem področju, in se zavzela za krepitev sodelovanja, še posebej na področju gospodarstva in turizma.

Ob robu obiska je minister Zalkaliani odprl častni konzulat Gruzije v Portorožu, ki ga bo vodil častni konzul Andrej Malgaj.