Skoči do osrednje vsebine

70-letnica Novega Matajurja

Državni sekretar dr. Dejan Valentinčič je ob 70-letnici izhajanja Novega Matajurja, tednika Slovencev na Videmskem in 25-letnici smrti njegovega nekdanjega urednika Izidorja Predana - Doriča nagovoril zbrane v središču Slovensko multimedijsko okno (SMO) v Špetru Slovenov.
Državni sekretar izroča priznanje predstavniku Novega Matajurja

Državni sekretar je Novemu Matajurju podelil posebno priznanje Urada ob 70. obletnici izhajanja časopisa | Avtor: USZS

1 / 2

Prenesel je prijazne pozdrave ministrice dr. Jaklitsch, ki se trenutno mudi v Južni Amerike ter izpostavil: “V zelo težkih letih za Benečijo po drugi svetovni vojni je bilo potrebno zelo veliko poguma za ustvariti časopis, ki je pričal o prisotnosti Slovencev v teh dolinah in v domove prinašal pisano slovensko besedo. Prvi urednik časopisa Vojmir Tedoldi je bil deležen hudih pritiskov in šikaniranja, pogosto je bila ogrožena njegova varnost. A rezultat tega poguma so globoke sledi danes, tudi po zaslugi Novega Matajurja je slovenski jezik danes na Videmskem še živ.“ Povedal je tudi dve osebni anekdoti iz Južne Amerike in Kanade, ko je pri svojih tamkajšnjih obiskih zaznal, kako pomembna vez je za izseljence iz Benečije časopis Novi Matajur. Ogromno Benečanov živi po svetu in Novi Matajur jim je pomagal pri ohranjanju domače govorice in identitete in jih navezoval na Benečijo, hkrati pa novice iz Benečije prinašal mednje.

Ob tej priložnosti je državni sekretar Novemu Matajurju podelil posebno priznanje Urada "ob 70. obletnici izhajanja časopisa, ki je vsa ta desetletja pomemben pričevalec o prisotnosti Slovencev na Videmskem in skrbi, da je pisana slovenska beseda v svoji narečni ter knjižni obliki prisotna v javnosti".