Skoči do osrednje vsebine

Lojze Dolinar (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Lojze Dolinar je po maturi na Slovenski gimnaziji študiral v Gradcu slavistiko, šport in prevajalske vede. Po končanem študiju se je zaposlil kot profesor na Slovenski gimnaziji v Celovcu, bil na Zveznem pedagoškem institutu zadolžen za permanentno izobraževanje dvojezičnih učiteljev in profesorjev, je lastnik in vodja prevajalske pisarne, dela tudi kot sodni tolmač in sodni izvedenec, mediator itd.
portret Lojzeta Dolinarja

Lojze Dolinar | Avtor: Svetovni Slovenski kongres

V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil na Koroškem Lojze Dolinar poleg Vinka Ošlaka eden od pobudnikov za ustanovitev Svetovnega slovenskega kongresa. Po njegovi ustanovitvi je kot podpredsednik bistveno vplival na izgradnjo omrežja konferenc SSK po vsem svetu, ki so imele nalogo lobirati pri svojih vladah za podporo pri osamosvojitvi. V času prvih demokratičnih volitev leta 1990 je bil poleg dr. Gruma pobudnik zbiralne akcije med Slovenci v ZDA, kar je omogočilo financiranje infrastrukture in volilnih plakatov tako tedanje Kmečke zveze kot tudi Krščansko demokratske stranke. Poleg tega je preko svojega omrežja vplival na tedanjo avstrijsko vlado in pripomogel, da je prišlo do spremembe odnosa avstrijske politike glede osamosvajanja Slovenije. Ta sprememba in naklonjenost tedanjega avstrijskega zunanjega ministra dr. Mocka je privedla med drugim tudi do kratkega zaprtja Karavanškega predora in posledično do potrebnih vojaških operacij.

Lojze Dolinar se vsa leta trudi za dialog tako med obema narodnima skupnostima na Koroškem kot tudi za dobrososedske odnose med Slovenijo in Avstrijo.