Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z evropskima komisarjema o razvojnem sodelovanju in humanitarni pomoči

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je ločeno sestal na delovnih srečanjih z evropskim komisarjem za krizno upravljanje Janezom Lenarčičem in evropsko komisarko za mednarodna partnerstva Jutto Urpilainen. V ospredju obeh pogovorov je bilo izvajanje programa predsedovanja Slovenije Svetu EU na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči ter aktualni izzivi, tudi v povezavi z afganistansko krizo.
državni sekretar in komisar Lenarčič stojita pred sliko evropske zastave

Državni sekretar dr. Raščan z evropskim komisarjem Lenarčičem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan, ki opravlja tudi funkcijo ministra za razvojno sodelovanje, je oba komisarja seznanil s potekom slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči, ki v središče postavlja tematiko vode. S sogovornikoma je izmenjal poglede na razmere v Afganistanu. Poudaril je, da je treba čim prej v največji možni meri pomagati ljudem v Afganistanu in tistim, ki so od tam zbežali v bližnje države, v duhu pristopa Ekipa Evropa ("Team Europe"). Na nedavni humanitarni konferenci za Afganistan je Slovenija namenila 300.000 evrov za pomoč razseljenim osebam v državi, beguncem in za prehrano.

Državni sekretar dr. Raščan in komisarka Urpilainen sta govorila tudi o digitalizaciji in pobudi "Team Europe" o digitalnem zavezništvu med EU in regijo Latinske Amerike in Karibov ter o možnostih za sodelovanje Slovenije z izkušnjami, ki jih ima na področju raziskovalne dejavnosti.