Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan nagovoril Odbor veleposlanikov Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je nagovoril Odbor veleposlanikov Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) in izpostavil pomen podpisa novega partnerskega sporazuma med EU in OACPS, tako imenovanega Post-Cotonoujskega sporazuma, ki je predviden v začetku prihodnjega leta. Odboru je ob tej priložnosti prisostvoval tudi zunanji minister Angole Téte António.
državni sekrtera Raščan sedi za mizo in podpisuje

Državni sekretar dr. Raščan nagovoril Odbor veleposlanikov Organizacije afriških karibskih in pacifiških držav OACPS | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da se nahajamo v prelomnem obdobju v odnosih med EU in OACPS, saj je v začetku prihodnjega leta predviden podpis t.i. Post-Cotonoujskega sporazuma. V času slovenskega predsedovanja Svetu EU se bodo končale priprave na podpis novega sporazuma, ki bo opredelil partnerstvo EU z državami Afrike, Karibov in Pacifika za naslednjih 20 let. Kot pravno zavezujoča pogodba bo Post-Cotonoujski sporazum temelj političnih, družbenih in gospodarskih odnosov med 106 državami na štirih celinah.

Državni sekretar dr. Raščan je v nagovoru Odboru veleposlanikov OACPS predstavil prioritete slovenskega predsedstva na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Izpostavil je tudi pomen krepitve sodelovanja med EU in OACPS na mednarodni ravni. Rešitve za izzive današnjega časa, kot so podnebne spremembe in trajnostni gospodarski razvoj, je treba iskati skupaj in na vključujoč način. Pandemija covida-19 nas je znova spomnila na medsebojno soodvisnost, pomen globalnega sodelovanja in solidarnosti.