Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 13. oktobra 2021

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 20.03 so na Cesti I v Velenju gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Velenje pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Velenje pri reanimaciji osebe, ki je bila uspešna. Osebo so nato reševalci odpeljali v Splošno bolnišnico (SB) Celje.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.20 je poletel helikopter Slovenske vojske (SV) v naselje Bača pri Modreju, občina Tolmin in v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik prepeljal poškodovano osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Maribor

Ob 7.47 so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor nudili pomoč pri iskanju pogrešane osebe v reki Dravi v Mariboru. Med iskanjem je truplo osebe opazil krajan v bližini Medicinske fakultete. Gasilci so s čolnom in vrvno tehniko truplo potegnili na brežino in jo predali pristojnim službam.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.44 sta v križišču v Petrovčah v občini Žalec trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so nudili pomoč reševalcem NMP, odklopili akumulatorje in posuli razlite motorne tekočine. Poškodovane so bile tri osebe.

Ob 14.05 so v naselju Prihova, občina Nazarje, verižno trčila tri osebna vozila. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili eno poškodovano osebo in jo predali reševalcem NMP Velenje, odklopili akumulatorje, nevtralizirali razlite motorne tekočine in očistili cestišče.

Ob 16.24 se je na cesti v naselju Dobrova, občina Celje, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, z vpojnim sredstvom posuli iztekle motorne tekočine in nudili pomoč eni poškodovani osebi do prihoda reševalcev NMP Celje. Poškodovano so oskrbeli in prepeljali v SB Celje.

Izpostava Maribor

Ob 7.59 sta na avtocesti pri počivališču Lormanje v občini Lenart trčili dve osebni vozili in tovorno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali mesto nesreče, odklopili akumulatorje na osebnih vozilih in posuli iztekle motorne tekočine. Dve osebi sta se v prometni nesreči telesno poškodovali. Reševalci NMP so ju prepeljali na zdravljenje v UKC Maribor. 

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.33 se je na cesti Dravograd–Maribor, v naselju Sv. Duh, občina Dravograd, zgodila prometna nesreča, v kateri se je tovorno vozilo prevrnilo na bok. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so zavarovali kraj nesreče, na vozilu odklopili akumulator in razlite motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom. Eno poškodovano osebo so reševalci NMP prepeljali na zdravljenje v SB Slovenj Gradec.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 15.28 je v naselju Ločica ob Savinji v občini Polzela v kleparski delavnici zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Ločica ob Savinji, Polzela in Andraž nad Polzelo so zavarovali kraj dogodka s tehničnim posegom iz delavnice izvlekli vozilo, pogasili požar, prezračili in pregledali prostor s termovizijsko kamero. Vozilo je v celoti uničeno.

Izpostava Ljubljana

Ob 22.28 je na Šeškovi ulici v Kočevju gorel večji, zapuščen objekt, nekdanje gostišče. Posredovali so gasilci PGD Kočevje, ki so požar pogasili. Zaradi lege objekta med dvema objektoma in starejšega tipa gradnje je bilo gašenje zahtevno in dolgotrajno. V požaru je zgorelo tri četrtine ostrešja, ki se je sesedlo v mansardo in ponekod še eno nadstropje nižje. Na kraju so bili tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 15.07 je zagorel lesen drog električne napeljave ob Bohovski cesti v Spodnjih Hočah v občini Hoče-Slivnica. Aktivirani so bili gasilci JZ GB Maribor in PGD Hoče. Dežurni delavec Elektra Maribor je izklopil napajanje, gasilci pa so odžagali del gorečega droga in ga pogasili. Zaradi okvare je ostalo 1236 odjemalcev brez električne energije.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.53 je zagorela skladovnica odpadnega lesa v obrtni coni Vipava. Ogenj se je zatem razširil in zajel del ostrešja proizvodne hale. Posredovali  so gasilci PGD Vipava, Podnanos, Vrhpolje in Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, ki so pogasili požar ter preprečili nastanek večje materialne škode.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 7.54 je na Miklošičevi ulici v Celju zagorelo osebno vozilo. Gasilci PGE Celje in PGD Gaberje so zavarovali kraj dogodka, pogasili goreče vozilo in odklopili akumulator. Vozilo je v celoti uničeno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.14 je pri Osnovni šoli v Dravogradu gorelo osebno vozilo. Gasilci PGD Dravograd so goreče vozilo pogasili.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 0:54 so v bližini vasi Lože, občina Vipava, gasilci PGD Vipava, pogasili ne pogašeno kurišče v velikosti okoli dva kvadratna metra.

 

Eksplozije

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 je v ulici Prekomorskih brigad v Tolminu, v stanovanju razneslo peč. Posredovali so gasilci PGD Tolmin, ki so ob prihodu na kraj dogodka ugotovili, da je prišlo do napake na kombinirani kaminski peči centralnega ogrevanja, kar je povzročilo eksplozijo. Do požara ni prišlo. Gasilci so prezračili stanovanje, posesali razlito vodo v stanovanju, ki je iztekla iz sistema centralnega ogrevanja in odstranili posledice eksplozije.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.53 so pripadniki Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije na območju Banjšic v občini Nova Gorica opravljali detekcijo terena in pri tem našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Nevarno najdbo so zavarovali, tekom današnjega pa bodo nadaljevali z uničenjem na samem kraju.

Izpostava Postojna

Ob 9.23 so našli neeksplodirano ubojno sredstvo ob reki Raši v občini Komen. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Notranjske, Gorenjske in Ljubljanske regije ter odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, mase 5,8 kg. Nevarno najdbo nemške izdelave iz obdobja 2. svetovne sta uničila na kraju.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Kranj

Ob 16.42 je bila zaradi okvare na javnem vodovodnem omrežju motena oskrba s pitno vodo na delu Storžiške ulice v Kranju. Pristojna služba Komunalnega podjetja Kranj je okvaro odpravila do 22. ure.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Kranj

Ob 20.10 so na Ulici Janeza Puharja v Kranju gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj iz okvarjenega dvigala stanovanjske zgradbe rešili osebo in obvestili serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.35 so na Ižanski cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana v prisotnosti policije in reševalcev s tehničnim posegom odprli zaklenjena garažna vrata in omogočili dostop do poškodovane starejše občanke v 1. nadstropju stanovanjske hiše ter nudili so pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu do reševalnega vozila.

Ob 23.53 je na Brodarjevem trgu v Ljubljani v stanovanju v devetem nadstropju večstanovanjske stavbe iz polomljene vodovodne pipe iztekala voda. Gasilci GB Ljubljana so zaprli ventila za dotok vode in starejši stanovalki svetovali obisk serviserja.

Izpostava Maribor

Ob 11.47 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na Ljubljanski ulici v Mariboru, kjer je stanovalec pozabil hrano na štedilniku v zaklenjenem stanovanju. S tehničnim posegom so odprli vrata stanovanja in odstranili hrano.

Izpostava Novo mesto

Ob 6.19 so v Režunovi ulici v Trebnjem gasilci PGD Trebnje s tehničnem posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila zaklenjena onemogla oseba in pomagali reševalcem pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/