Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 12. oktobra 2021

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Brežice

Ob 11.01 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor poletela na Radno, občina Sevnica, od koder je prepeljala obolelo osebo v Splošno bolnišnico (SB) Celje. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali kraj pristanka helikopterja ter nudili pomoč pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.00 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe HNMP Brnik prepeljala poškodovano osebo iz Godoviča, občina Idrija, v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.36 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske enote nujne medicinske pomoči na Brniku, prepeljala obolelo osebo iz Zdravstvenega doma Metlika v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Koper

Ob 9.01 so policisti potrebovali pomoč pri iskanju od včeraj pogrešane osebe na območju Belvederja v občini Izola. Posredovali so kinologi Kinološke zveze Slovenije (KZS) skupine 6 in člani Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Severnoprimorske regije, ki so območje pregledali, vendar pogrešane osebe niso našli.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.57 sta v kraju Šempeter v Savinjski dolini, občina Žalec, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in PGD Šempeter so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovani osebi do prihoda reševalne ekipe Zdravstvenega doma (ZD) Žalec, odklopili akumulatorja na vozilih, posipali cestišče z vpojnimi sredstvi zaradi iztekanja motornih tekočin ter pomagali pri usmerjanju prometa. Poškodovano osebo so prepeljali na urgentni center v SB Celje.

Ob 13.37 sta na Partizanski cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Koper

Ob 8.12 je v Padni, občina Piran, zagorelo skladišče, v katerem je bilo približno 4500 litrov dizelskega goriva in kmetijski pripomočki. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper ter PGD Nova vas in Sečovlje so požar pogasili in s termovizijsko kamero pregledali območje. Zaradi širitve požara je bila delno poškodovana tudi kritina sosednjega objekta. V času intervencije je bilo celotno naselje zaradi varnosti odklopljeno iz električnega omrežja. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 9.51 so v Ulici Ferda Bidovca v Izoli opazili dim iz stanovanja. Posredovali so gasilci JZ GB Koper in PGD Izola, ki so ugotovili, da je lastnica postavila na štedilnik prenosno kuhalno ploščo in ga vključila, tako da je zagorelo. Gasilci so pogasili in odstranili prenosno kuhalno ploščo ter prezračili stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 23.59 je v drugi etaži garažne hiše na Tržaški cesti prišlo do eksplozije in požara osebnega vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje so požar vozila pogasili, pregledali okolico vozila in streho garažne hiše ter s tehničnim posegom odprli vozilo, ki je bilo v požaru v celoti uničeno.

Izpostava Nova Gorica

Ob 7.57 so v Erjavčevi ulici v Novi Gorici gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica v trgovskem objektu pogasili gorečo neonsko svetilko.

Izpostava Novo mesto

Ob 14.20 je v naselju Dragatuš v občini Črnomelj zagorelo v gospodarskem objektu – hlevu. Aktivirani so bili gasilci PGD Dragatuš, Butoraj, Dobliče, Tanča Gora in Zapudje. Požar so že pred prihodom gasilcev pogasili domačini. Gasilci PGD Dragatuš so odpeljali na kraj in s termo kamero pregledali del objekta, kjer je gorelo ter dokončno pogasili ostanke požara. Ostalim enotam ni bilo potrebno izvoziti na intervencijo Škode ni bilo.

Ob 18.52 je v naselju Okrog, občina Šentrupert, zagorelo v dnevnem prostoru starejše stanovanjske hiše. Ogenj, ki je zajel sedežno garnituro in ostalo pohištvo v prostoru so pričeli gasiti krajani, dokončno pa pogasili gasilci PGD Šentrupert. Gasilci so še prezračili prostore ter objekt pregledali s termo kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.46 je v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, prišlo do požara v kurilnici stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Slovenj Gradec in Turiška vas, ki so požar pogasili in pregledali prostore.

Ob 16.43 je v Žerjavu, občina Črna na Koroškem, gorelo v dimniku večstanovanjskega objekta. Požar so pogasili gasilci PGD Črna na Koroškem, objekt pregledali s termovizijsko kamero in prezračili prostore.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.25 je na Selu pri Zagorju, občina Zagorje ob Savi, prišlo do požara v kurilnici objekta, ki stoji zraven stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci PGD Zagorje-mesto. Ekipa NMP ZD Zagorje je eni osebi nudila zdravniško pomoč. Na kraju so bili prisotni policisti Policijske postaje (PP) Zagorje in delavci Elektra Trbovlje.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Ljubljana

Ob 11.19 je na delovišču Osnovne šole (OŠ) Marije Vere na Duplici v Kamniku zagorel agregat. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Duplica, ki so požar pogasili. Agregat je uničen.

Ob 12.22 je pri Depali vasi, občina Domžale, gorelo vejevje na površini okoli 12 kvadratnih metrov. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Stob-Depala vas so požar pogasili.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 6.00 je ponovno zagorelo na deponiji odpadkov na Dolgih Brdih, občina Prevalje. Posredovali so gasilci PGD Črna na Koroškem, Muta, Libeliče, Stari trg in Kotlje, ki so prekopali in pogasili več ločenih žarišč na smetišču. Posredovala je tudi Mobilna enota ekološkega laboratorija zaradi ugotavljanja morebitnih škodljivih vplivov na okolje.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.47 so v Murglah v Ljubljani, gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, pogasili zabojnik za papir.

Izpostava Maribor

Ob 19.30 je na Letonjevi ulici v Mariboru gorel koš za komunalne odpadke. Gasilci JZ GB Maribor so požar pogasili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.47 so v Pernovem, občina Žalec, Gasilci PGE Celje in PGD Velika Pirešica, razlito kurilno olje posuli z absorbcijskim sredstvom in nevtralizirali ter odstranili s cestišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Kranj

Ob 16.51 je v Zmincu, občina Škofja Loka, občan našel ročno bombo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regija sta ročno bombo angleške izdelave, ostanek druge svetovne vojne, varno uničila na kraju najdbe.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.22 sta v gozdu pri Velikem Lipoglavu, občina Ljubljana, pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije na kraju najdbe uničila dve italijanski protipehotni letalski bombi. Kraj dogodka sta zavarovala policista PP Ljubljana-Moste.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Koper

Med 12.50 in 17. uro je bila zaradi intervencijskega popravila na vodovodnem omrežju motena oskrba z vodo na območju Boršta, Glema in Laborja v občini Koper,.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 15.51 so v Kregarjevi ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice s tehničnem posegom odprli vrata stanovanja, v katerega se je zaklenila starejša oseba.

Izpostava Celje

Ob 8.26 so v Križevcu v občini Zreče gasilci PGD Zreče skozi okno vstopili v stanovanjsko hišo, v kateri so našli mrtvo osebo.

Ob 18.39 so v Miklošičevi ulici v Celju, gasilci PGE Celje nudili pomoč starejši osebi, ki je padla v stanovanju.

Izpostava Kranj

Ob 15.38 se je v Zalošah, občina Radovljica, tovorno vozilo zagozdilo v streho stanovanjskega objekta. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so odstranili žlebove in strešne kljuke ter s tem pridobili prostor za nadzorovano vzvratno vožnjo. Vozilo so zvlekli stran od objekta in iz naselja .

Ob 23.29 je na Mlaki, občina Radovljica, obolela oseba potrebovala pomoč. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Radovljica so obolelo osebo prenesli do reševalnega vozila in jo predali reševalcem NMP Radovljica.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.50 so v Jelinčičevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili dve osebi. Reševalci NMP Ljubljana so eno osebo na kraju oskrbeli zaradi paničnega napada.

Izpostava Maribor

Ob 15.59 so na Veluščkovi ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja. V stanovanju so našli pogrešano onemoglo osebo, ki so jo predali ekipi NMP.

Izpostava Novo mesto

Ob 12.46 je na Mirnopeški cesti v Novem mestu zaradi napake na centralni kurjavi prišlo do iztekanja vode. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Kamence so izpraznili peč in pregledali okolico. Do požara ni prišlo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/