Skoči do osrednje vsebine

Ministri za ribištvo dosegli dogovor o ribolovnih možnostih v Baltskem morju

Ministri EU za ribištvo so dopoldne v Luxembourgu dosegli politični dogovor o ribolovnih možnosti. za naslednje leto v Baltskem morju. Že včeraj pa so izmenjali mnenja o posvetovanjih o ribištvu z Združenim kraljestvom in Norveško za leto 2022.

Ministri EU za ribištvo so po napornih in dolgih pogajanjih dopoldne dosegli politični dogovor o celotnih dovoljenih ulovih in kvotah na državo članico za deset komercialno najpomembnejših staležev rib v Baltskem morju. Predsedujoči Svetu za kmetijstvo in ribištvo minister dr. Jože Podgoršek je bil zaključka pogajanj izredno vesel: »Uspelo nam je zbližati različna stališča in doseči skupni dogovor. Ta pomeni uravnoteženje interesov in družbenogospodarskih potreb baltskih ribiških skupnosti z dolgoročno vzdržnostjo staležev rib v regiji. Pomembno je tudi to, da temelji na trdnih znanstvenih mnenjih in odraža zavezo Sveta, da bo uresničeval cilje skupne ribiške politike, hkrati pa obravnaval okoljska vprašanja.«

Komisar EU za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je dejal: »Mislim, da smo našli uravnotežen in odgovoren sporazum, ki bo omogočil obnovo staležev rib v Baltskem morju. Regija je bila v težkem obdobju, ker se je spoprijemala z okoljskimi izzivi, saj se je gladina morja povečala zaradi podnebnih sprememb. Za nastale razmere ribiči niso neposredno odgovorni, biti pa morajo del rešitve. Razmere zahtevajo previdnost, zato je Svet sprejel zmanjšane ribolovne možnosti.«

Ministri so v okviru ribiških točk izmenjali tudi mnenja o posvetovanjih o staležih rib, ki se bodo delili z Združenim kraljestvom za leto 2022, ta naj bi se začela v začetku novembra. Slovenija kot predsedujoča si prizadeva, da bi bil dogovor dosežen pred decembrskim zasedanjem Sveta, kar bo omogočilo nemoteno delo ribičem vseh vpletenih strani. Pogajanja z Združenim kraljestvom so prva tovrstna pogajanja po postopku, ki ga predvideva Sporazum o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom, zato so bile usmeritve tokratnega sveta izjemnega pomena.

Ministri so izmenjali tudi mnenja o posvetovanjih o ribištvu z Norveško in obalnimi državami za leto 2022. »Ta razprava je pripravila podlago za posvetovanja, ki so ključna za evropsko ribiško industrijo,« je dejal minister Podgoršek. Pogajanja z Norveško naj bi potekala do konca novembra, posvetovanja obalnih držav pa oktobra.