Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Slovenija se uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes nagovoril udeležence 5. dneva nacionalne varnosti v Državnem svetu Republike Slovenije.

 V nagovoru je minister za notranje zadeve Aleš Hojs poudaril pomen varnosti kot vrednote.

V nagovoru je minister za notranje zadeve Aleš Hojs poudaril pomen varnosti kot vrednote. | Avtor MNZ

1 / 2

Minister je uvodoma povedal, da je varnost ena tistih vrednot, ki je najvišje na lestvici vsakega od državljanov. »Treba je povedati, da je Slovenija izjemna in se uvrščamo med peto in osmo mesto najbolj varnih držav na svetu.« Zaslugo za to je pripisal varnostnim sistemom in tudi vzgoji - od najmlajših do tistih, ki usmerjajo naše aktivnosti in načrtovanje tega področja.

Dejal je, da je Slovenija v smislu organizacije zaščite in reševanja v Evropi specifična, saj so v večini evropskih držav ti sistemi organizirani v okviru notranjih zadev. To pa ne pomeni, da je to slabost, temveč da imamo korporativno prednost. V te sisteme je treba vključiti tudi Ministrstvo za notranje zadeve in Policijo. Lani, v času pandemije se je izkazalo, kako pomembna je vloga zaščite in reševanja, ki jo opravljamo tudi v ministrstvu in policiji. »V današnjem času smo več kot očitno priča nesrečam, ki niso omejene na državno mejo in vplivajo tudi na našo varnost. Ne gre le za Afganistan, danes na vrata Evropske unije trka nov model nesreč, spodbujen s strani ljudi. V zadnjem mesecu smo neposredno soočeni z novimi terorističnimi napadi. Danes to imenujemo hibridna vojna, ki se trenutno dogaja na vzhodni meji Evropske unije in bo imela vpliv tudi na nacionalno varnost v Sloveniji. Čeprav se zdi to daleč, je situacijo treba vzeti resno, imeti resne razgovore v strokovnih krogih, v operativnem smislu pa se je treba na take grožnje tudi ustrezno pripraviti,« je poudaril minister.

Vse, tudi najbolj preprost ukrep ob naravni ali drugi nesreči, se začne z ustrezno pripravljenimi analizami in načrti. »Tudi v Ministrstvu za notranje zadeve smo bili vedno vključeni v vse priprave in načrtovanje, ki jih je koordinirala Uprava za zaščito in reševanje oziroma Ministrstvo za obrambo. Naša naloga izjemno dobro opravljena.

V okviru dogodka so bila podeljena tudi priznanja na področju nacionalne varnosti. Minister Hojs je izrazil posebno zadovoljstvo, da je med prejemniki tudi policist, ki je prejel priznanje za opravljeno operativno nalogo. Prejemnikom je čestital za prejeta priznanja in ob koncu vsem zaželel uspešno delo še naprej.

Dan nacionalne varnosti organizira Inštitut za varnostno kulturo v sodelovanju s Fakulteto za varnostne vede Univerze v Mariboru in Fakulteto za družbene vede Univerze v Ljubljani.