Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan z ministrom za evropske zadeve Severnega Porenja-Vestfalije dr. Holthoff-Pförtnerjem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je sprejel ministra za zvezne in evropske zadeve ter mednarodne odnose nemške zvezne dežele Severno Porenje-Vestfalija dr. Stephana Holthoff-Pförtnerja. Glavna tema pogovorov je bila krepitev sodelovanja v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU.
državni sekretar in minister stojita pred slovensko in evropsko zastavo

Državni sekretar Dovžan in minister za evropske zadeve Severnega Porenja-Vestfalije dr. Holthoff-Pförtner | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta potrdila dobre politične in gospodarske odnose med Slovenijo in Severnim Porenjem-Vestfalija. Zvezna dežela Severno Porenje-Vestfalija je druga najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije med vsemi nemškimi zveznimi deželami z blagovno menjavo v višini 2,1 milijarde evrov.

Državni sekretar Dovžan je poudaril konstruktivno sodelovanje z Nemčijo v okviru tria predsedstev Svetu EU in predstavil ključne prednostne naloge slovenskega predsedovanja. Sogovornika sta se strinjala o pomenu vladavine prava in nadaljevanju dialoga med državami članicami. Izmenjala sta poglede na širitev Evropske unije na Zahodni Balkan in se zavzela za nadaljevanje širitvenega procesa Unije. Poudarila sta tudi obojestranski interes za nadaljnjo krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnega interesa.