Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Raščan na izrednem zasedanju ministrov za razvojno sodelovanje EU o Afganistanu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar v Ministrstvu za zunanje zadeve dr. Stanislav Raščan se je udeležil izrednega zasedanja Sveta EU za zunanje zadeve v sestavi ministrov za mednarodno razvojno sodelovanje (FAC DEV) o Afganistanu. Poudaril je, da kompleksnost razmer v Afganistanu terja kontinuiran in koordiniran odgovor mednarodnih partnerjev.
državni sekretar za mizo

Državni sekretar Raščan na izrednem zasedanju ministrov za razvojno sodelovanje EU o Afganistanu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Po razpravi o Afganistanu na oktobrskem zasedanju generalnih direktorjev EU za razvoj in na neformalni večerji Evropskega sveta 5. oktobra 2021 so o razvojnih in humanitarnih vidikih krize v Afganistanu razpravljali tudi ministri na zasedanju FAC DEV. 

V ospredju razprave je bilo vprašanje odziva EU na stanje v državi, ki se po umiku vojakov ZDA in Nata hitro in močno poslabšuje, kar je še posebej zaskrbljujoče ob že obstoječi humanitarni prehranski krizi in posledicah pandemije covida-19. Humanitarne razmere so vsak dan težje tudi zaradi nedelujočih zdravstvenih in socialnih institucij, ki v sedanjih pogojih ogroženemu prebivalstvu ne zagotavljajo osnovnih storitev. 

Državni sekretar Raščan je opozoril, da je treba še pred začetkom zime v največji možni meri pomagati ljudem v Afganistanu in tistim, ki so od tam zbežali v bližnje države. Prav tako je treba vzpostaviti zagotavljanje najosnovnejših zdravstvenih in socialnih storitev, da ne bi bilo trpljenje ljudi še večje. V nadaljevanju je poudaril, da je pri tem ključno usklajeno delovanje Unije v sodelovanju z Združenimi narodi. Prav tako mora Unija delovati enotno, pri čemer se lahko nasloni na skupna sporočila o humanitarnih razmerah v Afganistanu, ki so bila pod slovenskim predsedovanjem Svetu EU usklajena v delovni skupini EU za humanitarno pomoč (COHAFA). Pri tem je za regijo pomembna tudi podpora pri oskrbi razseljenih oseb in beguncev v Afganistanu in okoliških državah. Na tem področju je dejavna, tudi ob podpori Slovenije, regionalna pobuda Ekipa Evropa (Team Europe).