Skoči do osrednje vsebine

Ministrica pri rojakih v Argentini

Dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, je prvi dan obiska med rojaki v Argentini, 8. oktobra 2021, obiskala slovensko skupnost v Berissu v La Plati in Slovensko pristavo v Castelarju, opravila pa je tudi pogovor z lektoricama in učiteljico o poučevanju in ohranjanju slovenskega jezika. Ministrico sta z veleposlaništva Republike Slovenije v Buenos Airesu spremljala veleposlanik Alain Brian Bergant in Urška Učakar.

Prvi pogovor v okviru obiska je bil namenjen izredno pomembni temi za prihodnost slovenske skupnosti v tej južnoameriški državi, o poučevanju in znanju slovenskega jezika. Lektorici prof. Tjaša Lorbek, ki vodi lektorat na Filozofski fakulteti Univerze v Buenos Aires, kjer ima kar 120 slušateljev, in na fakulteti v La Plati, ter prof. Maja Kračun, ki lektorat vodi na katoliški in na državni univerzi v Cordobi, ter Nina Iskranović, učiteljica slovenskega jezika pri slovenskih skupnostih v Rosariu, Bernalu in Chacu, so ministrico seznanile s trenutnim stanjem in izzivi, s katerimi se soočajo pri poučevanju slovenskega jezika. Izpostavile so raznolikost potreb, saj je nivo znanja jezika med rojaki različen in je zato potrebno iskati različne načine in metode poučevanja slovenščine. Učiteljice namreč učijo vse od maternih govorcev, ki želijo svoje znanje le izpiliti, pa do tistih, ki slovenske korenine ponovno šele zares spoznavajo, in se posvečajo predvsem spoznavanju slovenske kulture in osnovam slovenskega jezika. Vse tri sogovornice so opazile veliko povečanje zanimanje za učenje jezika. Strinjale so se, da je potrebno dati še poseben poudarek spletnim tečajem, ki so se v času epidemije izkazali za zelo dobre, saj so dostopni širšemu krogu zainteresiranih. Ministrica je poudarila, da se tudi urad zaveda pomena ohranjanja slovenskega jezika v slovenski skupnosti in želi temu v prihodnje posvečati še večjo skrb. Sogovornice so se dogovorile, da se pogovori nadaljujejo tudi po vrnitvi ministrice v domovino.

V nadaljevanju je ministrica dr. Jaklitsch obiskala slovensko skupnost v Berissu v La Plati. Društvo, ki je ravno na dan obiska obeležilo 18. obletnico delovanja, povezuje potomce predvojnih slovenskih izseljencev, ki so v te kraje prišli predvsem s Primorske. Srečanja z ministrico se je udeležilo lepo število članov skupnosti, še posebej pa je razveseljivo, da je bilo med njimi kar nekaj mladih in otrok. Berisso je predel province Buenos Aires, ki je še posebej znan po velikemu številu priseljencev iz različnih evropskih držav in tudi od drugod. Predsednica Alicia Zubiaga Škaraban je izpostavila, da društvo svoje slovenstvo živi predvsem skozi gastronomsko kulinarično izmenjavo, ne le med seboj, temveč tudi s pripadniki drugih narodnih skupnosti. Vsako leto v mesecu septembru se s tradicionalnimi jedmi, parado narodnih noš ter s kulturnim programom predstavljajo na Festivalu priseljencev province Buenos Aires v Berissu. Zadnja leta so mladi v skupnosti začeli intenzivneje iskati in raziskovati slovenske korenine, da bi pobližje spoznali tudi slovenski jezik, pa so se povezali tudi z lektorico prof. Lorbek, ki tudi na podlagi njihove pobude sedaj izvaja tečaj slovenskega jezika na Fakulteti za humanistične vede na Nacionalni univerzi La Plata.

Zelo prijeten večer je ministrica preživela med rojaki na Slovenski pristavi v četrti Castelar. Gre za prvi dom povojnih beguncev v Buenos Airesu, ki ga tudi danes zaznamuje precej aktivno in razgibano društveno življenje. Predsednik doma Albin Magister je ministrici razkazal lepe prostore doma ter predstavil izzive, s katerimi se srečuje dom, še posebej sedaj. Tako kot ostale slovenske skupnosti je epidemija seveda prizadela tudi njih. Pripravili pa so tudi krajši program, kjer so med drugim skozi video predstavili svoje dejavnosti, pa tudi življenje doma od njegovih začetkov do danes. V okviru doma deluje pevski zbor, gledališka skupina, slovenska folklorna skupina, aktivni so tudi mladi, ki pripravljajo številna športna tekmovanja, mladinske dneve, plese, predavanja in vrsto drugih dejavnosti ter se povezujejo tudi z mladimi iz drugih slovenskih domov v Argentini. Za socialno oskrbo Slovencev, ki so potrebni pomoči v njihovem okraju skrbi krožek Zveze slovenskih mater in žena. Pastoralni svet pa poskrbi tudi za izvedbo slovenskih maš. V okviru doma že 67 let deluje tudi sobotna osnovna šola dr. Franceta Prešerna, ki pomembno prispeva k ohranjanju jezika, ki so ga izpostavili kot ključen del ohranjanja slovenske identitete in medsebojne povezanosti. Ministrica je v kratkem pozdravu izrazila veselje, da je na Pristavi in zaključila z zahvalo za njihovo prizadevnost ter zvestobo slovenstvu in Sloveniji.