Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. oktobra 2021.

Močan veter

V preteklem dnevu je bilo na območju Slovenije v povezavi z močnim vetrom zabeleženih skupno 65 dogodkov, od tega največ na območjih slovenske Istre in Notranjske, skupno 26 dogodkov. V večini primerov je veter podrl drevje preko cestišč, v enem primeru je drevo padlo preko osebnega vozila. Poškodoval je osem ostrešij objektov, podrl tri drogove elektrodistribucijskih in dvoje telekomunikacijskih vodov. V sanacijo posledic je bilo aktivirano 29 gasilskih enot, prav tako so bile na terenu komunalne in druge službe.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Ljubljana

Ob 12.05 je na Kongresnem trgu v Ljubljani pri izvajanju del na delovišču na delavca padel gradbeni oder. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Ljubljana so delavca imobilizirali ter prepeljali v bolnišnico. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 12.17 se je na Stari Vrhniki v občini Vrhnika delavec pri polaganju parketa z nožem porezal po roki. Reševalci NMP Ljubljana so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 12.43 sta v naselju Podvin pri Polzeli v občini Polzela trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Polzela so zavarovali kraj nesreče, očistili po vozišču razlite motorne tekočine, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so na kraju oskrbeli v nesreči poškodovano osebo.

Izpostava Ljubljana

Ob 6.18 je v predoru Mali vrh na avtocesti Grosuplje–Ljubljana, občina Grosuplje, v naletu trčilo osem osebnih vozil. Poškodovanih v nesreči ni bilo. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka in na enem vozilu odklopili akumulator.

Izpostava Maribor

Ob 4.39 sta na avtocesti v smeri Maribora proti Šentilju trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj dogodka, enega izmed voznikov s tehničnim posegom rešili iz vozila in ga predali reševalcem NMP ter posuli iztekle motorne tekočine z vpojnimi sredstvi.

Ob 12.53 se je na avtocesti Maribor–Ljubljani na razcepu Slivnica, občina Hoče - Slivnica, osebno vozilo zaletelo v odbojno ograjo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preverili iztekanje tekočin.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.15 sta na Idrijski cesti v Ajdovščini, občina Ajdovščina, trčili osebni vozili. V nesreči se je lažje poškodovala ena oseba. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Ajdovščina, odklopili akumulatorja in nevtralizirali razlite tekočine. Reševalci so poškodovano osebo prepeljali v šempetrsko bolnišnico.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.22 sta v Dobruški vasi, občina Škocjan, trčili osebni vozili. V nesreči se je poškodovala ena oseba, katero so reševalci nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (ZD) Novo mesto oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Škocjan so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, pomagali reševalcem pri oskrbi poškodovane osebe in policiji pri usmerjanju prometa. Dežurni delavec cestnega podjetja je poskrbel za odpravo posledic nesreče in čiščenje cestišča.

 

Požari v objektih

Izpostava Celje

Ob 08.31 so Pokleku pri Podsredi v občini Kozje zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Podsreda in Kozje so pogasili goreče saje, prezračili prostore, s termo kamero pregledali okolico dimnika in odsvetovali kurjenje do prihoda dimnikarske službe.

Ob 21.24 je v Mačkovcu, občina Laško, zagorel hlev. Posredovali so gasilci PGD Šentrupert, Laško, Vrh nad Laškim in Kalobje. Hlev je bil prazen. Gasilci so požar pogasili in zavarovali dva sosednja objekta pred širitvijo požara. Objekt je v celoti uničen.

Izpostava Kranj

Ob 6.43 je v industrijskem obratu na Loki, občina Tržič, zagorela odsesovalna naprava. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču, Tržič in Križe so požar pogasili in odstranili ožgane predmete.

Izpostava Maribor

Ob 2.05 je na Plodršnici, občina Šentilj, gorelo v stanovanjskem objektu, v katerem je bila ujeta ena oseba. Gasilci PGD Paloma-Sladki vrh in Šentilj so pogasili požar in ponesrečenca predali reševalcem NMP. Na kraju je bila tudi policija.

Ob 9.40 je v Polički vasi, občina Pesnica, zagorelo v kurilnici stanovanjske hiše. Do prihoda gasilcev je latnik sam pogasil požar. Gasilci PGD Jarenina in Pernica so prezračili in pregledali prostore ter nudili pomoč eni poškodovani osebi, ki je bila odpeljana v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 17.47 je v Gospejni ulici v Mariboru v kuhinji stanovanja zagorel električni kabel pečice. Gasilci JZ GB Maribor in PGD Maribor mesto so ogenj pogasili, prezračili prostore, odklopili pečico in objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.15 so v Zajčjem vrhu pri Stopičah, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Dolž so nadzorovali izgorevanje, očistili dimnik in pregledali okolico.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 13.43 je na Dunajski cesti v Ljubljani zagorelo v motornem delu avtobusa. Voznik avtobusa je požar pogasil že pred prihodom gasilcev GB Ljubljana, ki so nato avtobus pregledali s termovizijsko kamero.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Trbovlje

Ob 8.40 se je na Cesti zmage v Zagorju ob Savi v stanovanju sprožil javljalnik ogljikovega monoksida. Gasilci PGD Zagorje – mesto so z detektorjem izmerili koncentracijo nevarnega plina, prezračili stanovanje ter zamenjali okvarjeni javljalnik.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 23.04 so v garažni hiši na Mariborski cesti v Celju gasilci PGE Celje z absorbentom posuli po izteklih motornih tekočinah in površino očistili.

Izpostava Koper

Ob 15.31 je v stanovanjskem objektu na Vatovčevi ulici v Kopru puščala cisterna za kurilno olje. Gasilci JZ GB Koper so pod cisterno podstavili pivnike.

Izpostava Novo mesto

Ob 8.05 so na Ljubljanski cesti v Novem mestu opazili oljni madež na vozišču. Gasilci GRC Novo mesto so razmastili in sanirali onesnaženo vozišče v dolžini okoli enega kilometra.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.38 sta v Ljubljani pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije odstranila topovsko granato kalibra 75 mm, italijanske izdelave, iz časa 2. svetovne vojne. Nevarno najdbo sta prepeljala do kamnoloma Sostro, kjer sta jo uničila.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.45 je na Šercerjevi Cesti v Velenju v enem izmed stanovanj v večstanovanjskem objektu iztekala voda iz okvarjenega straniščnega kotlička. Gasilci PGD Velenje so v spremstvu policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in zaprli ventil kotliča.

Izpostava Kranj

Ob 12.49 je na Cesti talcev na Koroški Beliči iz stanovanja iztekala voda. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so zaprli glavni ventil in posesali izteklo vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.57 so na Cankarjevi cesti v Ljubljani gasilci GB Ljubljana iz kletnih prostorov stanovanjske hiše posesali vodo.

Ob 17.35 so v Miklošičevi ulici v Domžalah gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale v prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in zaprli ventil radiatorja iz katerega je iztekala voda.

Ob 18.28 so gasilci PGD Kamnik ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja na Medvedovi ulici v Kamniku, v katerem se je nahajala preminula oseba.

Ob 21.14 je na Gorenjski cesti v Ribnici osebno vozilo obstalo na nezavarovanem prehodu preko železniških tirov. Gasilci PGD Ribnica so vozilo odstranili s tirov. V tem času je bil prekinjen železniški promet.

Izpostava Maribor

Ob 8.54 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom rešili osebo iz okvarjenega dvigala in obvestili vzdrževalca dvigala.

Ob 13.18 so v naselju Polana, občina Hoče-Slivnica, gasilci JZ GB Maribor iz kleti objekta izčrpali okoli 15 kubičnih metrov vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 8.13 je na Trgu revolucije v Trbovljah v več stanovanjskem objektu puščal radiator. Gasilci PGD Trbovlje - mesto so radiator zaprli in preprečili nadaljnje iztekanje vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Agencije RS za okolje bodo v petek zjutraj na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem še lahko dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro.