Skoči do osrednje vsebine

Slovenija se poteguje za naziv Destinacija trajnostnega kulturnega turizma 2021

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Projekt »Digitalno inoviranje kulturne dediščine« Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo se je uvrstil med finaliste prestižne nagrade »ECTN Awards 2021« v kategoriji »Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij«. Podelitev nagrad bo v Atenah 21. oktobra 2021.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je jeseni 2019 objavilo javni razpis za vodilne destinacije, katerega pomemben sklop je bil digitalno inoviranje kulturne dediščine. Namen tega sklopa je bil omogočiti razvoj novih, digitalno obogatenih unikatnih turističnih produktov, prepletenih z bogato slovensko kulturno dediščino. Razpis je določal, da mora vsaka prijavljena vodilna destinacija digitalizirati vsaj tri enote nepremične kulturne dediščine in razviti vsaj eno 5-zvezdično doživetje »Slovenia Unique Experience«.

Sodelovalo je 31 destinacij, ki so digitalizirale več kot 100 različnih objektov nepremične kulturne dediščine, na podlagi le-teh pa razvijajo tudi edinstvena turistična 5-zvezdična doživetja. Vsi 3D modeli kulturne dediščine bodo v letu 2022 umeščeni na nacionalni spletni portal za digitalizirano kulturno dediščino, ki ga skupaj z zunanjim izvajalcem izdelalo ministrstvo, posledično pa bodo dostopni tako turistom kot strokovni turistični javnosti, kreativnim industrijam, vključeni bodo v mednarodne portale kulturne dediščine in predani v nacionalne arhive.

Cilj Slovenije na tem področju je postati vodilna država v Evropi, ki bo s sistematičnim digitalnim inoviranjem kulturne dediščine ustvarila unikatna turistična doživetja.

European Cultural Tourism Network (ECTN) podeljuje nagrade z namenom spodbujanja ciljev trajnostnega kulturnega turizma, povečevanjem prepoznavnosti evropskih destinacij kulturnega turizma, ustvarjanjem platforme za izmenjavo izkušenj in znanja ter spodbujanja povezovanja med destinacijami. Natečaj je odprt za turistične destinacije po Evropi, ki vsako leto predstavijo svoje rezultate in dosežke v trajnostnem kulturnem turizmu v več izbranih kategorijah. Letos so nagrade ECTN za naziv »Destinacija trajnostnega kulturnega turizma 2021« razdeljene v sledečih 6 kategorij:

  • Arheološka najdišča in muzeji kot znamenitosti kulturnega turizma,
  • Pohodniški turizem in počasno potovanje - sinergije s kulturnim turizmom,
  • Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij,
  • Transnacionalni tematski turistični izdelki, vključno z evropskimi kulturnimi potmi,
  • Prispevek kulturnih in ustvarjalnih panog k razvoju kulturnega in ustvarjalnega turizma,
  • in Sredstva železniške dediščine za kulturni turizem.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo se je s projektom »Digitalne inovacije kulturne dediščine« prijavilo v kategorijo »Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij«.

Podelitev ECTN nagrad bo potekala v Atenah 21. oktobra 2021 v sklopu 14. Evropske konference o kulturnem turizmu na tematiko »Obnova evropskega turizma skozi kulturo, dediščino in ustvarjalnost«. Razglasitev zmagovalcev bo objavljena na spletni strani ECTN.

Priporočamo tudi ogled posnetka strokovnega posveta o turizmu na MOS 2021, kjer je bilo predstavljenih kar nekaj uspešnih projektov vodilnih destinacij, ki sodelujejo na javnem razpisu digitalizacije kulturne dediščine v Sloveniji. Posnetek je objavljen na YouTube portalu Slovenia Info (primeri dobrih praks digitalizacije kulturne dediščine so predstavljeni na videoposnetku posveta od 39:33 minute dalje).