Skoči do osrednje vsebine

Odločitev za cepljenje je svobodna odločitev vsakega od nas

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covida-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani.

Minister za zdravje Janez Poklukar je v uvodu predstavil aktualne razmere v bolnišnicah in dejal, da je stanje v bolnišnicah zdaj stabilno, število hospitaliziranih bolnikov pa se je v zadnjih dneh celo zmanjšalo. Nekaj izzivov je na področju intenzivne terapije, ker povečevanju števila hospitaliziranih bolnikov z zamikom sledi povečanje števila hospitaliziranih na intenzivni terapiji. Enak zamik pa se pojavlja tudi pri vračanju k začetnemu stanju v bolnišnicah. Ta čas je aktivnih trinajst covidih bolnišnic.

Minister je nadalje pojasnil razloge, ki so privedli do uvedbe PCT-pogoja, in poudaril, da je bil ta orodje, ki ga je vlada imela na voljo, da bi življenje v Sloveniji potekalo normalno naprej. Edina druga možnost je bila popolno zaprtje družbe, česar si nihče več ne more predstavljati, niti si tega ne želimo oziroma si tega kot družba ne moremo več privoščiti. Vnovično zapiranje družbe bi namreč povzročilo hudo gospodarsko krizo in brezposelnost. Dodal je, da bi razlika med izvajanjem in neizvajanjem pogoja PCT postavila na kocko življenje več kot 1000 prebivalcev Slovenije.

Poudaril je, da pogoj PCT in drugi ukrepi vodijo v pravo smer, ko bo epidemijo covida-19 mogoče obvladovati in ohraniti odprto družbo, zaradi česar jih je treba dosledno izvajati.

Ob koncu je vse prebivalce zaprosil, naj izkoristijo svojo pravico in se pri osebnem zdravniku ali na cepilnih mestih pozanimajo o vsem glede cepiv in cepljenja. Poudaril je, da je odločitev za cepljenje svobodna odločitev vsakega od nas.

Profesor Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani je predstavil novosti na področju zdravil in cepiv proti covidu-19. Povedal je, da naj bi Evropska agencija za zdravila (EMA) do konca novembra dala pozitivno mnenje za cepivo novavax, ki je nekakšno pol klasično cepivo. Po informacijah Evropske agencije za zdravila (EMA) ta končuje pregled klasičnega cepiva kitajske družbe Sinopharm. Težava, ki jo je poudarila EMA, je neodzivnost proizvajalcev na vprašanja, ki jih poudarja kot urejevalec oziroma regulator. Tretje cepivo, ki ga obravnava, je cepivo družbe Sanofi, ki prav tako sodi med delno klasična cepiva.

Štrukelj je poudaril, da so cepiva varna in učinkovita, vendar izkazujejo zelo redke in neželene učinke. Pri vektorskih cepivih, kamor sodijo cepiva janssen, astrazeneca in sputnik, gre za krvne strdke v možganih ter znižane vrednosti trombocitov v telesu. Pri modernih MRNa-cepivih, kot so cepiva Pfizerja in Moderne, se izkazuje redek neželeni učinek, kot je miokarditis ali perikarditis, to sta vnetje srčne mišice ali osrčnika. Ta redki neželeni stranski učinek se pojavlja pretežno pri mladih moških, zato sta se regulatorja Švedske in Danske odločila, da bosta cepivo Moderne umaknila. V procesu potrjevanja so tudi prva zdravila proti covidu-19.