Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar o digitalni preobrazbi v zdravstvu

Minister za zdravje Janez Poklukar se je udeležil strateške konference Vrednost inovacij, ki jo je že deseto leto zapored organiziral Mednarodni forum znanstvenoraziskovalnih farmacevtskih družb. Potekala je pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Osrednja tema letošnje konference je bila digitalizacija in uporaba podatkov. Napredek na tem področju bi prinesel celovitejšo oskrbo bolnikov, na dolgi rok pa tudi prihranke v zdravstveni sistem. Nenazadnje bi doprinesel k odpornosti zdravstvenega sistema in zmožnosti odziva na krizne situacije.

Minister je v uvodnem nagovoru dogodek označil kot izjemno pomembnega, saj vrača zaupanje v znanost in ga tudi krepi. Digitalizacija namreč neizogibno spreminja zdravstvo. Kot je povedal, omogočajo nove tehnologije in inovacije farmacevtskim podjetjem izboljšan razvoj zdravil in skrb za paciente, ki zahtevajo boljše podatke o učinkovitosti zdravil in večjo kakovost življenja. Tega pa se, kot meni, ne da doseči samo s tradicionalnimi načini raziskav in preizkušanj.

Poudaril je, da so ravno inovacije tiste, ki so omogočile hiter razvoj cepiv, in s tem dale orodje za izhod iz epidemije. Pot k napredku na področju digitalizacije in podatkov pa vidi v sodelovanju vseh deležnikov, iskanju sinergij ter poslušanju in učenju drug od drugega.

O digitalizaciji in uporabi podatkov kot temelju za doseganje najboljših rezultatov zdravljenja ter novih terapijah in tehnologijah na obzorju so govorili številni ugledni govorci in gostje, konferenca pa je bila sklenjena s sklopom predavanj Kako se najbolje pripraviti na prihodnost.