Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v vlogi visokega predstavnika Slovenije za odnose med Svetom EU in Evropskim parlamentom med 6. in 7. oktobrom 2021 udeležil plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta.

Minister dr. Logar je v imenu Sveta EU sodeloval v razpravi o evropski rešitvi ob višanju cen energije za podjetja in potrošnike. Visoke cene energentov, ki smo jim trenutno priča, so posledica različnih dejavnikov, predvsem izrednih vremenskih razmer, dejavnikov na mednarodnem energetskem trgu in ponovnega zagona gospodarstva po pandemiji covida-19. Slovensko predsedstvo je to problematiko uvrstilo v program različnih sestav Sveta EU. Vprašanje visokih cen energentov bo tudi del razprave voditeljev na oktobrskem Evropskem svetu. Evropska komisija bo o tem sredi oktobra objavila posebno sporočilo.

Minister dr. Logar je poleg tega v imenu Sveta EU sodeloval tudi v razpravi o Pandorinih dokumentih, in sicer je spregovoril o posledicah pri prizadevanju v boju proti pranju denarja, davčnim utajam in izogibanju davkom. Poleg tega je odgovarjal na ustno vprašanje z naslovom Pomanjkanje volje Sveta za napredek glede evropskega čezmejnega mehanizma. Minister dr. Logar je v imenu Sveta poudaril, da je teritorialno sodelovanje eden najbolj prepoznavnih rezultatov evropskega povezovanja. Ključno je poiskati ravnovesje med pristopi od spodaj navzgor in spoštovanjem nacionalne suverenosti.

Zaradi udeležbe na ministrskem zasedanju OECD je ministra prvi dan plenarnega zasedanja nadomeščal državni sekretar Gašper Dovžan. Nastopil je pri točki Evropski organ za pripravljenost in odzivanje na za izredne razmere na področju zdravja (HERA). V svojem govoru je poudaril: »Hitre in učinkovite rešitve v korist državljanov morajo biti glavno vodilo evropskih institucij pri vzpostavitvi zdravstvene unije.« Krepitev pripravljenosti na prihodnje zdravstvene krize je tudi ena prednostnih nalog predsedovanja Slovenije Svetu EU. Namen evropskega organa je dobava nujnih medicinskih potrebščin v izrednih razmerah na ravni EU.

Ob robu plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta se je minister dr. Logar srečal tudi z evropskim poslancem Toninom Piculo, s katerim sta si izmenjala poglede na približevanje držav Zahodnega Balkana k Evropski uniji ter prihodnje odnose med EU in ZDA.