Skoči do osrednje vsebine

30. obletnica slovenske carine

8. oktober je dan, ko obeležujemo praznik slovenske carinske službe. Danes mineva natanko 30 let, ko so leta 1991 po končanem moratoriju, sklenjenem na Brionih, začeli veljati vsi zakoni, sprejeti ob osamosvojitvi 25. junija 1991, med njimi tudi zakon o carinski službi.

Spomnimo, da je carina na Slovenskem med osamosvojitvenimi dogodki s tiho »nepokorščino« Zvezni carinski upravi Jugoslavije in odvajanjem denarja od pobranih carin direktno v blagajno novo nastajajoče države Slovenije, odločilno pripomogla k osamosvojitvi naše države. Lahko rečemo, da so cariniki bíli carinsko vojno v blagovnem prometu z zveznimi oblastmi in izvajali tihi upor proti svojim delodajalcem v korist novo nastajajoče domovine in lojalnosti slovenskim oblastem.

Ne pozabimo, da so bili med spopadi prav naši takratni sodelavci - cariniki močno izpostavljeni nevarnostim in hudim pritiskom zveznih oblasti na mejnih prehodih. Ogrožena so bila tudi njihova življenja. Mnogi carinski uslužbenci so med vojno stopili v vrste teritorialne obrambe.

Ob tem prazniku smo danes 30. obletnico slavnostno obeležili tudi na Finančni upravi, kjer je v.d. generalnega direktorja mag. Ivan Simič sprejel obisk ministra za finance, mag. Andreja Širclja.

Ob jubileju vsem iskreno čestitamo!

Več o zgodovini carine v Sloveniji si lahko preberete na spletni strani Finančne uprave

Simbolična fotografija carinika

Carinik | Avtor: FURS