Skoči do osrednje vsebine

Minister Šircelj na Ministrskem zasedanju Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj

Minister za finance Andrej Šircelj se je kot predstavnik širše delegacije vlade udeležil drugega dne Ministrskega zasedanja Sveta Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu. Zasedanje poteka pod naslovom Skupne vrednote: izgradnja zelene in vključujoče prihodnosti in je posvečeno krepitvi skupnih naporov za obnovo gospodarstva in družbe po pandemiji.

Minister Šircelj je v okviru razprave o mednarodni obdavčitvi izpostavil, da Slovenija podpira OECD/G20 reformo o mednarodni obdavčitvi, ki je pomemben mejnik ter multilateralni dogovor na globalni ravni. »Reforma mednarodne obdavčitve na ravni OECD/G20 je izjemen dosežek. Treba je vzpostaviti sistem, ki bo odporen tudi v prihodnosti, da bo zagotavljal, da se davki plačajo tam, kjer se ustvari dobiček,« je poudaril minister. Predlog prinaša bistvene spremembe, ki so potrebne za naslavljanje izzivov povezanih z obdavčitvijo digitalnih podjetij. »Hkrati bo predlog okrepil tudi stabilnost mednarodnega davčnega sistema,« je še izpostavil minister.

V okviru razprave o trajnostnem financiranju za doseganje ogljične nevtralnosti je minister Šircelj poudaril, da je »blaženje podnebnih sprememb izziv. Z njim se moramo soočiti globalno. Najti moramo rešitve, ki se osredotočajo na zeleno, trajnostno in vključujoče gospodarstvo. Trajnostna in okolju prijazna strategija zahteva sodelovanje in boljšo koordinacijo na globalni ravni. S tem bomo razvili sisteme inovacij, ki presegajo tehnološki razvoj in vključujejo še učinkovito upravljanje, inovativne poslovne modele in razširjene finančne okvire.«

Doseganje okoljskih ciljev, ki si jih je zadala tako Evropska unija kot širša mednarodna skupnost je nujno in pomembno je, da svoj del prispeva tudi finančni sektor. »Finančni trgi bodo morali ugotoviti, kako obvladati finančna in gospodarska tveganja, ki so posledica klimatskih sprememb,« je še dodal minister.