Skoči do osrednje vsebine

Ključen je celovit pristop k upravljanju z migracijami

5. in 6. oktobra 2021 je v okviru slovenskega predsedovanja Svetu EU v Ljubljani potekalo srečanje Evropske migracijske mreže (EMN). Udeleženci so govorili o pripravljenosti EU na prihodnje migracijske tokove.

Kot je v videonagovoru izpostavil minister Aleš Hojs ob včerajšnjem odprtju srečanja, ostaja upravljanje mešanih migracijskih tokov velik izziv za EU in širše. »Bolj kot kdaj koli prej je izražena potreba po integriranem upravljanju meja, ki bo preprečilo zlorabe azilnega sistema,« je dejal minister in poudaril pomen ustreznih informacij o migracijah in mednarodni zaščiti. »V današnjem času toliko bolj cenimo zanesljivost pridobljenih informacij, s katerimi lahko ocenimo, kje smo in načrtujemo prihodnost,« je dejal Hojs in se EMN zahvalil za njihovo dosedanje delo.

Zaključke srečanja je v izjavi za javnost predstavila generalna direktorica Direktorata za migracije Nataša Potočnik: "Izkušnje, znanje in spoznanja udeležencev so pokazali, da je ključna pravočasna izmenjava informacij, prav tako moramo v kar največji možni meri izkoristiti agencije EU in ostale razpoložljive vire in orodja. Predvsem pa je pomemben celovit pristop k upravljanju z migracijami (vračanje, nadzor zunanje meje EU, hitri in učinkoviti azilni postopki, zakonite migracije), kar je tudi sicer prednostna naloga našega predsedovanja Svetu EU.«