Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. oktobra 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 23.35 se je na območju Hudega Kota, občina Ribnica na Pohorju, na gozdni cesti proti Pungartu pokvarilo osebno vozilo. Voznik in sovoznik sta se odpravila peš, se ločila in zašla s poti. Posredovali so gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Maribor, ki so preiskali širše območje in enega našli pri Ribniški koči ter ga odpeljali do apartmajskega naselja na Pungartu, drugi pa je nepoškodovan sam prišel do apartmajskega naselja.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Koper

Ob 8.42 je v Livadah, občina Izola, delavec pri sestopu z delovnega odra izgubil ravnotežje in padel približno pet metrov v globino. Reševalci Prehospitalne enote (PHE) so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali v nadaljnjo oskrbo v Splošno bolnišnico Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 22.09 so v Logatcu, gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dolnji Logatec in Cerknica, posredovali po prometni nesreči osebnega vozila. Gasilci so kraj nesreče proti-naletno in požarno zavarovali, posuli iztekle tekočine ter na hibridnem vozilu odklopili vira napajanja.

Izpostava Maribor

Ob 13.47 je prišlo do prometne nesreče na avtocesti Maribor–Ptuj pri Orehovi vasi v občini Hoče-Slivnica, v kateri je voznik osebnega vozila trčil v varovalno ograjo. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor, ki so nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi poškodovanega, na vozilu odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine z vpojnim sredstvom.

Izpostava Nova Gorica

Ob 10.28 so gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica posredovali v krožišču Prvomajske ulice v Novi Gorici, kjer se je pri padcu z električnim skirojem poškodovala 45-letna občanka. Poškodovano so oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Nova Gorica, ki so jo prepeljali z reševalnim vozilom v šempetrsko bolnišnico.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Celje

Ob 20.55 je na železniški progi Šoštanj-Velenje v občini Velenje potniški vlak trčil v osebo, ki je hodila po tirih. Gasilci PGD Velenje so pregledali vlak, nudili pomoč potnikom pri varnem izstopu in jih pospremili do železniške postaje, razsvetljevali kraj dogodka in nudili pomoč ostalim pristojnim službam. Oseba je na kraju dogodka podlegla poškodbam.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 19.07 je na Cesti Koroškega bataljona v Ljubljani gorela lesena lopa, velikosti 12 kvadratnih metrov. Ogenj, ki je barako uničil so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče, ki so iz objekta tudi izvlekli plinsko jeklenko in jo ohladili.

Ob 19.40 je ob Litostrojski cesti v Ljubljani gorela baraka. Ogenj, ki je objekt uničil so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška.

Ob 21.52 se je na Knafljevem trgu v Ljubljani, na štedilniku smodila pozabljena hrana. Gasilci PGD Ribnica so iznesli zažgano hrano, umaknili stanovalca, ki sta se nadihala dima na prosto ter prezračili stanovanje.

Ob 23.05 je v Ulici Juša Kozaka v Ljubljani na vrtičkih gorela lesena vrtna lopa. Gasilci GB Ljubljana in PGD Dravlje so gorečo lopo dimenzije okoli 12 kvadratnih metrov in okoliška drevesa ter podrast pogasili. Posamezna žarišča so prekopali in jih zalili z vodo. S termovizijsko kamero so tudi preventivno pregledali območje. Lopa je bila v požaru uničena, drevesa pa poškodovana.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 17.47 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorela podrast v gozdu. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Prečna so pogasili požar na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.50 sta pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi posredovala na območju Temljin v občini Tolmin, kjer sta odstranila topovsko granato kalibra 77 mm nemške izdelave, topovsko granato kalibra 87 mm italijanske izdelave in topovsko granato kalibra 100 mm avstrijske izdelave. Nevarne najdbe iz obdobja I. svetovne vojne so zavarovali in jih do uničenja prepeljali v ustrezno skladišče.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 10.26 se je v naselju Čežarji, občina Koper, poškodovalo okno večstanovanjskega objekta na višini okoli 7 metrov. Ostanek stekla so odstranili gasilci PGD Pobegi – Čežarji.

Izpostava Kranj

Ob 8.55 so gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj posredovali na Planini v Kranju, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili osebo.

Ob 19.04 so v Srednji vasi pri Šenčurju v občini Šenčur, gasilci GARS Kranj odstranili drevo, ki je ogrožalo objekt.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.16 se je na cesto Rob–Osredek v občini Velike Lašče podrlo drevo. Odstranili so ga gasilci PGD Rob.

Ob 16.26 so gasilci PGD Kamnik na Podlimbarskega poti v Kamniku z avto lestvijo odstranili padli del zračnika in ga namestili nazaj na streho.

Izpostava Maribor

Ob 4.49 so v Goriški ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalcem NMP Maribor so nudili pomoč pri oskrbi in prenosu osebe do reševalnega vozila.

Izpostava Postojna

Ob 6.39 so v Ulici 25. maja v Prestranku, občina Postojna, gasilci PGD Postojna s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila oseba.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Meteorološke prognoze, Agencije RS za okolje, bodo od srede okoli polnoči do petka zjutraj na izpostavljenih legah sunki burje na Primorskem dosegali hitrost med 100 in 120 kilometrov na uro. Ponoči in v četrtek dopoldne bo tudi v krajih nad okoli 700 metri nadmorske višine v vzhodni Sloveniji severovzhodni veter pihal s hitrostjo okoli 70 kilometrov na uro.

 

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/