Skoči do osrednje vsebine

Ob svetovnem dnevu učiteljev petim slovenskim šolam podelili evropsko priznanje "Digitalna šola"

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ob svetovnem dnevu učiteljev je ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec na dogodku Selfi za učitelje najprej čestitala učiteljem: "Iskrene čestitke in posebna zahvala učiteljem za njihov doprinos družbi, zavzetost ter neutrudno angažiranje in motivacijo.

Učitelji so vedno imeli zelo pomembno vlogo v družbi, zadnji dve leti pa njihova vloga postaja še pomembnejša, a hkrati zahtevnejša." Na dogodku, ki se ga je udeležilo več kot 100 učiteljev iz Evrope, je ministrica prof. dr. Simona Kustec izpostavila: "Zavedamo se, da brez odličnega učitelja, ni odličnega izobraževanja, zato posebno pozornost dajemo spodbujanju k napredku učiteljev in razvoju njihovih kompetenc."

Slovenija sodeluje v številnih razvojnih projektih, ki omogočajo razvoj kompetenc in veščin učitelja ter spodbujajo nove načine poučevanja. V preteklem šolskem letu se je tako pričela evropska pobuda za podelitev priznanj 'Digitalna šola' (Digital Schools Awards) za spodbujanje in prepoznavanje inovacij, sodelovanja in razvoja spretnosti digitalnih tehnologij med osnovnimi in srednjimi šolami.

Več kot 90 srednjih šol je bilo izbranih za sodelovanje v pobudi, prvi te vrste, ki se zaenkrat izvaja v petih evropskih državah, in sicer na Irskem, v Litvi, na Škotskem, v Srbiji in Sloveniji. Tako so danes na otvoritvenem dogodku ob zagonu posebnega spletnega orodja Selfie za učitelje petim slovenskim osnovnim in srednjim šolam podelili evropsko priznanje za odlične prakse digitalnega izobraževanja.

Nagrajenci so: Zavod Antona Martina Slomška - Škofijska gimnazija, Gimnazija Brežice, Osnovna šola Bistrica ob Sotli, Osnovna šola Hruševec Šentjur in Šolski center Kranj. Kot so zapisali v obrazložitvi priznanj, so slovenske šole izkazale močno vodstvo v digitalnem izobraževanju in zagotovile zadosten dostop do virov in infrastrukture. Komisija pa je ocenila tudi njihovo šolsko kulturo, strategije poklicnega razvoja in učne prakse.

Slovensko predsedstvo je v sodelovanju z Evropsko komisijo danes v Ljubljani organiziralo hibridni otvoritveni dogodek Selfie za učitelje, na katerem je predstavilo spletno orodje, namenjeno samoevalvaciji digitalnih kompetenc na šestih različnih področjih (poslovna komunikacija in sodelovanje, osebni razvoj, iskanje in ustvarjanje digitalnih virov, poučevanje, ocenjevanje učencev in pomoč pri razvijanju digitalnih kompetenc učencev).

Evropska komisija posebno pozornost namenja izmenjavi idej in dobrih praks ter načrtovanju poti profesionalnega razvoja učiteljev. Skupaj s strokovnjaki iz Evrope je razvila spletno orodje, ki ob samoevalvaciji ponuja tudi priložnosti za napredek in dodaten razvoj digitalnih kompetenc učitelja.

Predhodnik novega spletnega orodja je orodje Selfie za šole, ki se je izkazalo kot izredno uspešno. Zato so deležniki kot komplementarno dopolnitev zasnovali Selfie za učitelje. Ministrica prof. dr. Simona Kustec je na dogodku poudarila, da orodje omogoča veliko več kot samoevalvacijo, saj hkrati omogoča priložnost za napredek in višjo kakovost za vse, ki so vključeni v proces izobraževanja. Učitelje je povabila k uporabi orodja, ki so ga številni učitelji pozitivno ocenili že na samem dogodku. Polona Jančar, učiteljica iz Gimnazije Brežice, je v svoji uradni predstavitvi na dogodku izpostavila predvsem prednost, da orodje na enem mestu omogoča evalvacijo, izmenjavo idej in dobrih praks s sodelavci ter načrtovanje poti profesionalnega razvoja učiteljev.

Spletno orodje je od danes naprej brezplačno na voljo v vseh evropskih jezikih.

V Sloveniji svetovni dan učiteljev tradicionalno obeležimo s slovesno podelitvijo Nagrad Republike Slovenije na področju šolstva. Letošnja podelitev bo jutri, v sredo, 6. oktobra 2021.