Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 4. oktobra 2021

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Nova Gorica

Ob 6.30 sta v Lokavcu, občina Ajdovščina, gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina pomagala reševalcem Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma (NMP ZD) Ajdovščina pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 14.54 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala obolelo osebo iz Idrije v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 18.31 sta v kraju Log, občina Sevnica, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Sevnica so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja, preprečili iztekanje motornih tekočin, nudili prvo pomoč poškodovancu in prenosu do reševalnega vozila. Cestni službi so pomagali pri čiščenju vozišča ter avto vleki pri nalaganju vozil. Reševalci NMP so poškodovano osebo odpeljali v Urgentni center (UC) Brežice.

Ob 20.39 sta pri kraju Gmajna, občina Krško, trčila traktor in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in razsvetlili kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč pri prenosu poškodovane osebe, s tehničnim posegom izvlekli vozilo, posuli razlite tekočine z vpojnim sredstvom, počistili vozišče ter nudili pomoč policiji in avto vleki pri nalaganju vozila. Reševalci NMP Krško so poškodovano osebo odpeljali v UC Brežice.

Izpostava Celje

Ob 12.50 sta na avtocesti na odseku Arja vas–Celje, okoli 500 metrov pred izvozom Celje center, smer Maribor, trčila kombinirano in osebno vozilo. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja in posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 7.44 se je v naselju Rošnja, občina Starše, voznik z osebnim vozilom zaletel v zid in se pri tem poškodoval. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator.

Ob 15.18 sta na Tržaški cesti v Mariboru trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Maribor so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in posuli onesnaženo cestišče z vpojnim sredstvom. Reševalci so eno poškodovano osebo odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 4.56 sta v križišču v Ključarovcih, občina Ljutomer, trčili osebni vozili, pri čemer sta se dve osebi poškodovali. Reševalci NMP ZD Ljutomer so ju odpeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota. Gasilci PGD Ljutomer so nudili pomoč reševalcem, odklopili akumulator, nudili pomoč vlečni službi ter očistili kraj nesreče.

Izpostava Postojna

Ob 6.41 sta v Sežani trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, iztekle motorne tekočine posuli z vpojnim sredstvom ter nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi in prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Maribor

Ob 13.16 sta na nezavarovanem železniškem prehodu pri kraju Jelenče, občina Pesnica, trčila tovorni vlak in delovni stroj. Posredovali so tudi gasilci Gasilske brigade (GB) Maribor, ki so zavarovali kraj dogodka in opravili ogled. V nesreči nihče ni bilo poškodovanih.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 23.38 je v Godešiču, občina Škofja Loka, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Gasilci PGD Godešič, Trata, Reteče-Gorenja vas in Škofja Loka so pogasili požar, prezračili prostore in jih pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 20.37 je v stanovanjski hiši na Sveti Trojici, občina Domžale, zagorelo zaradi napake na peči za olje. Požar so pogasili gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Žeje-Sv. Trojica.

Ob 20.46 je v Kumerdejevi ulici v Ljubljani zagorelo v zgornjem nadstropju poslovno stanovanjskega objekta. Gasilci GB Ljubljana, PGD Šentvid in PGD Dravlje so požar lokalizirali in pogasili. Požar je bil dokončno pogašen okoli 21.15.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.20 je na Vaneči, občina Puconci, zagorelo olje na štedilniku, ogenj pa se je zatem razširil na kuhinjske elemente. Gasilci PGD Vaneča, Puconci, Šalamenci in Moščanci so požar pogasili.

Izpostava Trbovlje

Ob 10.00 je ob trgovskem centru na Trgu svobode v Trbovljah gorelo v zapuščenem objektu. Gasilci PGD Trbovlje mesto so pogasili goreča tla in manjšo količino odpadkov v prvem nadstropju ter objekt pregledali s termovizijsko kamero.

Ob 13.49 je ponovno zagorelo v zapuščenem objektu na Trgu svobode v Trbovljah. Požar so pogasili gasilci PGD Trbovlje mesto. Eni osebi so reševalci NMP ZD Trbovlje nudili zdravniško pomoč.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.24 je v naselju Brege, občina Krško, gorelo strnišče na površini okoli 0,7 hektarja. Požar so pogasili gasilci PGE Krško in PGD Brege.

Izpostava Maribor

Ob 14.35 je pri avtocestnem priključku Lenart v smeri Maribora gorela trava na površini okoli 30 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Lenart.

Izpostava Postojna

Ob 11.49 sta pri naselju Nadlesk, občina Loška dolina, gorela zeleni odrez in staro seno na površini okoli 20 kvadratnih metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Stari trg.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 je na Cesti na Mele, občina Log-Dragomer, iz plinohrama ob stanovanjski hiši uhajal plin. Gasilci PGD Log pri Brezovici in Verd ter GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, na varno umaknili 20 stanovalcev bližnjih hiš in izmerili koncentracijo plina v ozračju. Ugotovili so, da ni nevarnosti za zdravje okoliških prebivalcev in okolje. Dežurni delavec podjetja Butan plin je zamenjal varnostni ventil na plinohramu in zaustavil nadaljnje uhajanje.

Izpostava Ptuj

Ob 19.19 so v trgovskem objektu na Opekarniški cesti v Ormožu zaznali vonj po plinu. Gasilci PGD Ormož so zavarovali kraj dogodka, izmerili koncentracijo plina in odklopili plinsko peč.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.40 je bilo na cestišču iz Dobovca proti Rogatcu, občina Rogatec, razlito dizelsko gorivo. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so z vpojnim sredstvom posuli približno 200 metrov cestišča.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.44 sta v kraju Banjšice, občina Nova Gorica, pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske regije odstranila topovsko granato kalibra 149 mm, mase 41,5 kg, italijanskega porekla iz prve svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.09 je na Kardeljev trgu v Velenju osebno dvigalo obstalo v šestem nadstropju stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Velenje so odprli vrata dvigala, rešili ujeto osebo, dvigalo izključili in obvestili pristojno servisno službo.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.35 je v pritličju vrtca Ostržek Črnuče v Ljubljani zaradi tehnične napake pričela puščati cev vodovodne napeljave. Zaposleni so zaprli ventil za dovod vode in pričeli s čiščenjem, gasilci GB Ljubljana pa so izčrpali okoli kubični meter vode, ki se je natekla v jašek dvigala za prevoz hrane.

Ob 9.50 so na Nanoški ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in do prihoda reševalcev oskrbeli stanovalko, ki se je pri padcu poškodovala.

Izpostava Maribor

Ob 8.01 so v Gasilski ulici v Selnici ob Dravi gasilci PGD Selnica ob Dravi v spremstvu policije odprli vrata v stanovanje, v katerem se je nahajala onemogla oseba. Reševalcem NMP Maribor so pomagali pri oskrbi in prenosu osebe.

Ob 11.17 so v naselju Dvorjane, občina Duplek, gasilci PGD Duplek pomagali reševalcem NMP Maribor pri oskrbi in prenosu obolele osebe.

Ob 16.19 je na Ulici Vita Kraigherja v Mariboru v okvarjenem dvigalu ostala oseba. Posredovali so gasilci GB Maribor, ki so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Izpostava Nova Gorica

Ob 4.55 sta v ulici Cesta IX. korpusa v Ajdovščini gasilca GRC Ajdovščina pomagala reševalcem NMP ZD Ajdovščina pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 11.05 se je na cesto Kobarid–Vrsno podrlo drevo. Gasilca PGD Kobarid sta z avtodvigalom pomagala vzdrževalcem ceste pri odstranitvi drevesa.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.32 je v podjetju Croning livarna d.o.o. v Ravnah na Koroškem prišlo do preboja železove taline. Poklicni gasilci KGZ Ravne na Koroškem so ohladili izteklo talino. Do požara ni prišlo.

Ob 18.30 sta na Čečovju, občina Ravne na Koroškem, v pokvarjenem dvigalu ostali ujeti osebi. Iz dvigala so jih rešili gasilci KGZ Ravne.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/