Skoči do osrednje vsebine

Ministrska konferenca Unije za Sredozemlje na temo okolja in podnebnih ukrepov

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek je nagovorila udeležence 2. ministrske konference Unije za Sredozemlje na temo okolja in podnebnih ukrepov, ki je potekala pod vodstvom Evropske komisije in Ministrstva za okolje Hašemitske Kraljevine Jordanije.

Državna sekretarka Gorišek je med drugim poudarila, da je skrajni čas za pospešene podnebne ukrepe ter da si bo Slovenija kot predsedujoča Svetu EU prizadevala, za ambiciozne in konkretne rezultate prihajajoče podnebne konference (COP 26) novembra v Glasgowu.

Konferenca je bila organizirana z namenom razprave in sprejema druge Ministrske deklaracije o okolju, ki navaja glavne izzive mediteranske regije ter vključuje konkretne zaveze držav članic Unije o Sredozemlju na področju podnebnega ukrepanja, kot so:  vodenje z zgledom in doseganje čim večje ambicije pri prehodu v trajnostno, podnebno nevtralno gospodarstvo; aktivnosti in ukrepi ki sledijo ohranjanju višanja temperature za največ 1,5 stopinje Celzija; pravično okrevanje po covid-19 za vse ljudi; okrepiti regionalno sodelovanje in vzpostaviti sodelovanje z nevladnimi organizacijami.