Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 3. oktobra 2021.

Močan veter

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.51 se je na Gradišču, občina Slovenj Gradec, zaradi močnega vetra podrlo drevo na električne vodnike. Posredovali so dežurni delavci Elektra Celje ter gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Pameče - Troblje, ki so ožgano drevo podrli in odstranili.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Maribor

Ob 18.03 je v naselju Log v občini Ruše nenadoma obolela oseba. Gasilci PGD Bistrica ob Dravi so oboleli osebi nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Maribor.

Izpostava Murska Sobota

Ob 12.14 je helikopter Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) poletel v Lendavo, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so zavarovali kraj pristanka ter nudili pomoč reševalcem NMP Lendava.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Koper

Ob 17.24 je na Šmarski cesti v Kopru kombinirano vozilo zapeljalo s cestišča. Posredovali so gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper, ki so zavarovali kraj dogodka, po izteklih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva in preprečili iztekanje goriva.

Izpostava Kranj

Ob 12.20 sta v Brezjah pri Tržiču, občina Tržič, trčila kolesar in osebno vozilo. Reševalci NMP Tržič so na kraju oskrbeli poškodovanega kolesarja nato ga je helikopter SV z dežurno ekipo HNMP na krovu prepeljal v UKC Ljubljana

Ob 17.58 sta na cesti Delnice–Javorje, občina Gorenja vas, trčili osebni vozili. Ob prihodu gasilcev na kraj dogodka sta bili osebi izven vozila. Gasilci PGD Škofja Loka in Javorje so prometno in požarno zavarovali kraj dogodka ter odklopili akumulatorja.

Ob 21.21 se je v ulici Virje v Tržiču osebno vozilo prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci PGD Bistrica pri Tržiču in Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so kraj nesreče zavarovali, vozilo stabilizirali, iz vozila rešili ukleščeno osebo ter nudili pomoč reševalcem NMP Tržič pri prenosu in oskrbi poškodovane osebe. Dvignili in postavili so vozilo nazaj na kolesa, odklopili akumulator ter policiji nudili razsvetljavo kraja dogodka.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.20 je na cesti Kamnik–Ločica osebno vozilo zapeljalo s cestišča, podrl spominsko obeležje in pristal na strehi pod cesto. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj dogodka, pogasili začetni požar na vozilu, z avtodvigalom dvignili vozilo iz jarka, odklopili akumulator, nudili pomoč pri nalaganju vozila na avto vleko, počistili razlite motorne tekočine in usmerjali promet. Na kraju je bila tudi policija.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.54 sta na cesti Deskle–Kanal, pri odcepu za Anhovo, občina Kanal, trčili osebni vozili. V nesreči ni bilo poškodovanih. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so odklopili akumulatorja in po izlitih motornih tekočinah posuli vpojna sredstva.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.52 je na Ižanski cesti v Ljubljani v kleti stanovanjske hiše zagorel štedilnik. Gasilci GB Ljubljana in PGD Barje so pogasili tleče dele, jih iznesli ter prezračili kletne prostore. Pred prihodom gasilcev so bili vsi stanovalci že izven objekta. Gasilci so opravili meritve prisotnosti plinov v vseh stanovanjih ter v kletnih prostorih. Povišanih vrednosti niso zaznali.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.18 so v Mali Nedelji, občina Ljutomer, zagorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Mala Nedelja in Ljutomer. Požar so pogasili, počakali, da se je dimnik ohladil in ga pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 0.48 je v Podhosti, občin Dolenjske Toplice, gorel kup lesnih odpadkov. Gasilci PGD Dolenjske Toplice in Soteska so premetali tramove in pogasili požar na površini okoli 25 kvadratnih metrov.

Izpostava Ptuj

Ob 11.26 je v Starošincah, občina Kidričevo, v gozdu gorel štor. Gasilci PGD Starošince so ogenj pogasili in preventivno pregledali okolico.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Brežice

Ob 9.26 se je v objektu na Dobovski cesti v Brežicah širil vonj po plinu. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so objekt pregledali, opravili meritve koncentracije izpusta plina in prezračili prostore.

Izpostava Celje

Ob 18.55 se je v Ulici 15. junija v Ljubečni, občina Celje, iz objekta podjetja Šumer d.o.o. širil vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so v prisotnosti policije s tehničnim posegom vstopili v objekt, kjer so locirali mesto uhajanja plina ter zaprli ventil jeklenke.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 11.22 sta v gozdu pri naselju Golo, občina Ig, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Ljubljansko-Gorenjske regije odstranila in varno na kraju najdbe uničila osem najdenih raketnih motorjev Bazooka. Nevarne najdbe so bile ameriškega porekla iz obdobja 2. svetovne vojne.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.13 je občan v Panovcu, občina Nova Gorica, naletel na več kosov neeksplodiranih ubojnih sredstev. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije sta na varno odstranila topovski vžigalnik kalibra 75 mm, mase 0,5 kg, italijanske izdelave, topovski vžigalnik kalibra 100 mm, avstrijske izdelave, topovsko granato, kalibra 75 mm in 65 mm. Vse najdbe so iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.07 so v naselju Pleterje, občina Krško, gasilci PGE Krško s pomočjo avtolestve odstranili drevo, ki je ogrožalo stanovanjski in gospodarski objekt.

Izpostava Celje

Ob 12.04 so v ulici Pod gabri v Celju gasilci PGE Celje ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila oseba, ki se ni odzivala na zvonjenje. Oskrbeli so jo reševalci NMP Celje.

Izpostava Kranj

Ob 9.54 so v Gorenji vasi- Reteče, gasilci PGD Gorenja vas-Reteče in Godešič s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili reševalcem NMP Škofja Loka in policiji dostop do obolele osebe.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.47 so na Peričevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana nudili tehnično pomoč lastniku objekta, ki sam ni mogel popraviti ventila toplovoda, iz katerega je puščala voda. Gmotna škoda ni nastala.

Izpostava Maribor

Ob 13.52 se je v Tomšičevi ulici v Mariboru podrlo večje drevo, padlo čez cesto in poškodovalo telekomunikacijski kabel. Gasilci JZ GB Maribor so razžagali in odstranili drevo s cestišča ter poškodovani kabel napeli, da je bila cesta spet prevozna. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Murska Sobota

Ob 10.49 je v Kardoševi ulici v Murski Soboti zaradi okvare na vodovodni napeljavi, poplavilo stanovanje. Gasilci PGD Murska Sobota so prečrpali okrog 50 litrov iztekle vode.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/