Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek na uradni otvoritvi slovenskega paviljona na EXPO 2020 Dubaj

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Včeraj popoldan je minister Zdravko Počivalšek prispel v Združene arabske emirate in si ogledal slovenski paviljon na največji svetovni razstavi EXPO 2020 Dubaj, pozno popoldan pa se je udeležil tudi otvoritve srbskega paviljona. Danes ob 11. uri po lokalnem času je na slovenskem paviljonu otvoril poslovni forum z okroglo mizo na temo biodiverzitete – to je prva od enajstih tem, ki sestavljajo program slovenske predstavitve v Dubaju – pravkar pa je paviljon tudi uradno odprl svoja vrata.
Slovenski paviljon na EXPO 2020 Dubaj

Slovenski paviljon na EXPO 2020 Dubaj | Avtor: Aleš Osvald

V popoldanskih urah je na slovenskem paviljonu sprejel podpredsednika Evropske komisije Josepa Borrella Fontellesa in si ogledal paviljon Savdske Arabije, ki je drugi največji paviljon na razstavi. Na brazilskem paviljonu ga je sprejel minister za turizem Brazilije Gilson Machado Neto, ob šestih popoldan pa je Počivalšek uradno otvoril slovenski paviljon, katerega je sklenil s čestitkami celotni ekipi za izjemno delo: »V tem futurističnem okolju je moj optimizem, da nam bo skupaj uspel resničen zelen in digitalen prehod, toliko večji.«

Minister Počivalšek je poudaril, da že sama fasada slovenskega paviljona nakazuje usmeritev našega razvoja – zelena namreč simbolizira Slovenijo, slovensko naravo, slovensko gospodarstvo: »Prehod v nizkoogljično krožno gospodarstvo ni več le izbira, temveč je obveza za našo prihodnost. Obveza in obenem priložnost za prehod v višjo gospodarsko rast, nove poslovne modele, trge, delovna mesta in tehnološki razvoj,« je izpostavil.

Ob otvoritvi paviljona je minister predstavil tudi pionirski projekt Slovenije, ki je plod sodelovanja Javne agencije SPIRIT Slovenija in Tehnološkega parka Ljubljana, in sicer so to digitalni spominki, ki jih bodo na slovenskem paviljonu delili vsem obiskovalcem. Ti predstavljajo zbirko digitalnih eksponatov, razglednic in 3D modelov izdelkov slovenskega gospodarstva, hkrati pa vsak spominek vsebuje tudi nezamenljive žetone NFT (iz angleškega izraza non-fungible token) s spominsko vrednostjo. Enega takšnih digitalnih spominkov z nezamenljivimi žetoni NFT je ministru predal generalni komisar Slovenije za EXPO Matic Volk, minister pa si jih je že varno spravil v e-denarnico.

Pred odhodom v Slovenijo se bo jutri dopoldan minister Počivalšek srečal še z ministrom za gospodarstvo Združenih arabskih emiratov Al Marrijem. Združeni arabski emirati so namreč izjemno zanimivi za slovenska podjetja. Trg te obmorske arabske države je sicer majhen, a zelo raznolik. Minister Počivalšek je na današnji otvoritvi med drugim poudaril priložnosti za izvoznike v številnih panogah in kot močan razvojni moment izpostavil odločitev družbe Fly Dubai, da trikrat tedensko zagotavlja neposredno letalsko povezavo med Ljubljano in Dubajem. Ta slovenskim podjetjem omogoča lažji dostop do hitro rastočih trgov Azije in Afrike.

Ministra v Dubaju spremljajo tudi vidnejša slovenska podjetja na področju zelenega in krožnega gospodarstva, tudi sicer pa bodo sestave poslovnih delegacij, ki bodo obiskale EXPO 2020 Dubaj, sovpadale s programskimi predstavitvami in razstavljavci na slovenskem paviljonu.