Skoči do osrednje vsebine

Otvoritev dnevnega centra za otroško psihiatrijo

Z otvoritvijo dnevnega centra za otroško psihiatrijo, otrokom in mladostnikom zagotavljamo prijetnejšo zdravstveno obravnavo.

V Službi za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCLJ) se še posebno v času in po epidemiji soočajo s porastom otrok in mladostnikov, ki potrebujejo psihiatrično zdravstveno obravnavo in oskrbo. Ministrstvo se problematike težav v duševnem zdravju otrok in mladostnikov zaveda, zato s potrebnimi ukrepi sledi in podpira reševanje akutne problematike.

V splošnem dogovoru sta bila Službi za otroško psihiatrijo dodeljena dva dodatna tima in tako je lahko Pediatrična klinika poskrbela za temelje Dnevnega centra, zdravstveno osebje, ki je v mesecu septembru v teh prenovljenih prostorih, v tem mirnem okolju sprejela že prve otroke.

V splošnem dogovoru smo zagotovili sredstva za vzpostavitev novih Centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov ob zavedanju deficita ustreznega strokovnega kadra pa v Interventnem zakonu zagotovili plačilo specializacijo za 30 kliničnih psihologov. V nadaljevanju pa iščemo tudi sistemsko rešitev za to specializacijo.

Center na Pediatrični kliniki ima v trenutnem obsegu kapaciteto sprejeti 6 do 8 otrok, kar v veliki meri razbremenjuje oddelek službe za otroško psihiatrijo, ki zagotavlja prostor otrokom za nujne hospitalizacije.

Zahvaljujemo se vsem, ki so tudi z velikim osebnim naporom pripomogli, da dnevni center danes sprejema otroke in jim pomaga na poti odraščanja in vključevanja v družbo. Hvala vodstvu UKCLJ, Pediatrični kliniki in dr. Anderluhovi, ki so v timu poskrbeli za boljšo dostopnost do ustrezne zdravstvene oskrbe za naše najmlajše.