Skoči do osrednje vsebine

Svetovni dan pomorstva 2021

Letošnji svetovni dan pomorstva obeležujemo 30. septembra. Njegov namen je opozoriti na vlogo in pomen, ki ga ima pomorstvo in z njim povezane dejavnosti v svetovni globalni ekonomiji.

Mednarodna pomorska organizacija (IMO) v okviru osrednje teme postavlja v ospredje pomorščake, kot jedro pomorske prihodnosti. Ob svetovnem dnevu pomorstva je zainteresirano publiko nagovoril Generalni sekretar IMO, Kitack Lim.

Tudi Evropska agencija za pomorsko varnost (EMSA) se pridružuje sporočilu Generalnega sekretarja IMO v podporo in zahvalo pomorščakom, ki ne glede na pandemijo Covid-19 skrbijo, da se pomorski promet odvija, kljub temu, da so pri tem sami izpostavljeni številnim preprekam in postavljeni pred številne izzive.

EMSA je ob tej priložnosti pripravila video

Ministrstvo za infrastrukturo in Uprava RS za pomorstvo se pridružujeta sporočilu Generalnega sekretarja IMO ob Svetovnem dnevu pomorstva. V ta namen bo Uprava za pomorstvo osvetljena z modro svetlobo, kot znamenje vsakoletne pobude za združevanje pomorske skupnosti in ozaveščanje o ključnem in najbolj pomembnem prispevku ladijskega prometa v svetu. Prav tako bo s tem izkazana čast pomorščakom in njihovi osrednji vlogi v pomorskem prometu in njegovi prihodnosti.