Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan na 8. forumu civilne družbe Zahodnega Balkana v Skopju o podpori širitvenemu procesu Unije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan je danes sodeloval na 8. forumu civilne družbe Zahodnega Balkana v Skopju, ki je bil namenjen širitvi EU. "Zahodni Balkan je del Evrope in izzivi Zahodnega Balkana so hkrati tudi izzivi Evropske unije. Zato je pomembno, da v razprave o prihodnosti Evrope vključimo regijo Zahodnega Balkana," je v nagovoru povedal državni sekretar Dovžan.

"Trajnostni razvoj, stabilnost in blaginja Zahodnega Balkana so vitalnega pomena za dobrobit državljanov v regiji in za Evropsko unijo," je še povedal državni sekretar Dovžan. Poudaril je, da je za nadaljevanje širitvenega procesa Unije ključna politična volja obeh strani. Države regije morajo pospešiti nadaljevanje reformnih procesov, prav tako pa so pomembni dobrososedski odnosi in reševanje odprtih vprašanj.

Na panelu o širitvi EU so sodelovali še predsednik vlade Severne Makedonije Zoran Zaev, evropski komisar za sosedstvo in širitev Olivér Várhelyi, predsednica Evropskega ekonomsko-socialnega odbora Christa Schweng in generalna sekretarka Sveta za regionalno sodelovanje Majlinda Bregu. Udeleženci so med drugim govorili tudi o možnostih sodelovanja državljanov regije na Konferenci o prihodnosti Evrope, prispevku civilne družbe k zelenemu prehodu in trajnostnemu razvoju ter stanju družbenega dialoga v regiji.

Slovenija si tudi kot predsedujoča Svetu EU prizadeva, da širitev Unije z državami Zahodnega Balkana postane geostrateška prioriteta. Unija mora regiji Zahodnega Balkana posredovati jasno sporočilo glede njene evropske perspektive. Priložnost za to bo Vrh EU-Zahodni Balkan, ki ga bo 6. oktobra 2021 gostila Slovenija.

Ob robu foruma se je državni sekretar Dovžan srečal z državnim sekretarjem na Ministrstvu za zunanje zadeve Severne Makedonije Zoranom Popovom in svetovalcem predsednika vlade Severne Makedonije za zunanje zadeve Edmondom Ademijem. V središču pogovorov so bili dvostranski odnosi med Slovenijo in Severno Makedonijo, širitev Evropske unije in odpornost Zahodnega Balkana, s poudarkom na družbenem in gospodarskem okrevanju regije.

Več o forumu je na voljo tukaj.