Skoči do osrednje vsebine

Dokumentarni film "Uporabimo les" o možnostih znižanja emisij CO2

Na prvem programu Televizije Slovenija je bil včeraj premierno predvajan prvi del dokumentarnega filma o lesu, v katerem so predstavljene zgodbe posameznikov, ki so v lesu prepoznali material prihodnosti in priložnost za uspeh. V dokumentarcu nastopajo podjetniki iz vse Slovenije, ki uporabljajo les na različne načine. Film sta omogočila Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Direktorat za lesarstvo in SPIRIT Slovenija, javna agencija.
Lesena klop

Lesena klop | Avtor: Shutterstock

Če ste predvajanje zamudili, si lahko prvi del dokumentarnega filma Uporabimo les ogledate v arhivu RTV Slovenija, drugi del pa bo na sporedu 6. oktobra 2021, ob 17.25 na TV SLO 1. Niste prepričani, če je film vreden vašega časa? Vabljeni, da si ogledate oba napovednika - za prvi in drugi del dokumentarca Uporabimo les.

V dokumentarcu je Slovenija predstavljena kot »zeleno srce« v središču Evrope. Gozd in les sta naše največje naravno bogastvo, saj se Slovenija uvršča med tri najbolj gozdnate države v Evropi. Les je simbol zdravega bivanja in ima velik pomen za ohranitev okolja za prihodnje generacije. Les namreč deluje kot biološki filter, ki zrak očisti in osveži. Pri rasti drevesa se veže ogljikov dioksid, končni izdelki pa ga nato skladiščijo še stoletja. Slovenska lesna industrija bo tako pri doseganju podnebnih ciljev do leta 2030 odigrala eno ključnih vlog pri našem prehodu v nizkoogljično družbo.

Prisluhnite navdihujočim zgodbam ljudi, ki strastno verjamejo v čar lesa, v njem vidijo material prihodnosti in razvojno priložnost za gospodarski razvoj. Čas je, da slovenski les oplemenitimo v izdelke z višjo dodano vrednostjo.

Oglejte si tudi video napovednike prvega in drugega dela dokumentarca Uporabimo les.