Skoči do osrednje vsebine

Podelitev priznanj za najboljša dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu

Danes je v organizaciji Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu v dvorani Državnega sveta potekala slovesna podelitev priznanj XIX. nagradnega natečaja Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu za diplomska, magistrska in doktorska dela na temo Slovencev v zamejstvu in po svetu.
Ministrica, nagrajenci in člani komisije stojijo, na desni strani slovenska in evropska zastava. Nagrajenci imajo v rokah prizananja in vrtnice.

Ministrica z nagrajenci in člani komisije. | Avtor: USZS

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je v svojem nagovoru izpostavila, da se je urad razpisal ta nagradni natečaj prav z željo, da bi bila misel, še posebno pri mlajših generacijah, na naše Slovence v zamejstvu in po svetu kar najbolj živa, predvsem pa aktivna. »S tem smo želeli spodbuditi njihov premislek o stvarnostih, s katerimi se na tak ali drugačen način srečujejo naši rojaki živeči zunaj matične domovine. S tem smo želeli poglobiti zavedanje mladih o tem, da se rod Slovencev ne konča na državni meji, temveč sega daleč onkraj nje, pa tudi opozoriti, da je ohranjanje narodne identitete zunaj domovine izziv, na katerega vsaka generacija odgovarja na svojevrsten način, vendar v povezanosti z matično domovinoje povedala ministrica in iz srca čestitala vsem letošnjim nagrajencem.

Slovesnosti so se udeležili nagrajenci, njihovi mentorji in ožji sorodniki, člani strokovne komisije nagradnega natečaja, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, ki je navzoče tudi pozdravil, predsednik komisije Državnega zbora za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Dušan Šiško ter predstavniki nekaterih znanstvenih, strokovnih, kulturnih, vladnih in nevladnih organizacij, ki se ukvarjajo s tematiko Slovencev v zamejstvu in po svetu. Prireditev je z glasbenim vložkom popestrila pevka, naša rojakinja, ki prihaja iz slovenske družine iz Argentine, Nadia Magister.

Namen natečaja je spodbujanje raziskovalne dejavnosti dodiplomskih in podiplomskih študentov na področju zamejske in izseljenske tematike in s tem krepitev zavesti o njeni pomembnosti za ohranjanje slovenske identitete v matični domovini in zunaj njenih meja.

Strokovna komisija se je tudi letos delila na dve podskupini, podskupino za zaključne naloge s področja zamejstva, v sestavi mag. Martina Piko Rustja, dr. Renato Podbersič, doc. dr. Aleš Maver, izr. prof. dr. Ana Toroš in predsednik podskupine izr. prof. dr. Matej Šekli in podskupino za zaključne naloge s področja izseljenstva, v sestavi prof. dr. Andrej Fink, dr. Klara Kožar Rosulnik in predsednik podkomisije in predsednik celotne komisije dr. Željko Oset.

Odločila je, da na področju Slovencev v zamejstvu predlaga podelitev nagrad naslednjim nagrajencem: Mmag. dr. Ferdinandu Kühnelu (1. nagrada), Martini Zakocs (2. nagrada) in Nini Štular (3. nagrada), predlagala pa je tudi podelitev štirih posebnih priznanj, in sicer Tadeju Pahorju, Evi Kristini Hartmann, Barbari Zakocs in Tamari Peteani. S področja Slovencev po svetu je komisija predlagala podelitev nagrad naslednjim nagrajencem: Urhu Ferležu (1. nagrada), Martini Zakocs (2. nagrada) in Tjaši Leskovšek (3. nagrada).