Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na 6. zasedanju Skupnega odbora o okrepljenem sodelovanju med Slovenijo in Koroško

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je bil danes na delovnem obisku v Celovcu, kjer je skupaj s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem sopredsedoval 6. zasedanju Skupnega odbora Slovenija-Koroška. Na zasedanju so se predstavniki dogovorili o načrtih za nadaljnje sodelovanje med Republiko Slovenijo in zvezno deželo Koroško na številnih področjih v skupnem interesu. Minister dr. Logar se je ob robu zasedanja še ločeno sestal s koroškim deželnim glavarjem dr. Petrom Kaiserjem.

Na zasedanju skupnega odbora so predstavniki slovenskih ministrstev in referatov koroške deželne vlade pregledali dosedanje sodelovanje in načrte za prihodnje projekte. Posebna pozornost je bila namenjena projektom čezmejnega sodelovanja in drugim pobudam, ki prispevajo k razvoju dobrososedskih odnosov in odražajo potrebe ljudi na obeh straneh meje. Slovenija in Koroška sta se zavezali k nadaljnjemu sodelovanju na področju prometa, varstva okolja in prostorskega načrtovanja ter k skupnim aktivnostim za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Kot posebej pomembna sta bila na zasedanju omenjena cestni in železniški predor skozi Karavanke, obravnavan pa je bil še pomen čezmejnih cestnih povezav. Sodelovanje se bo nadaljevalo tudi na področjih izobraževanja in športa. V tem okviru sta obe strani posebno pozornost namenili nadaljnji izmenjavi učiteljev in predšolskih pedagogov ter sodelovanju pri svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju, ki ga bo leta 2023 gostila Slovenija. Na področju znanosti je bila izpostavljena krepitev sodelovanja med raziskovalnimi ustanovami na področju umetne inteligence.

V pogovoru s koroškim deželnim glavarjem dr. Kaiserjem je minister dr. Logar poudaril pomen dobrih dvostranskih odnosov z deželo Koroško. Minister dr. Logar je pohvalil dobro gospodarsko sodelovanje ter izrazil zadovoljstvo ob krepitvi sodelovanja na področju novih tehnologij in zagonskih podjetij. Ko sta govorila o slovenski narodni skupnosti, je minister dr. Logar poudaril pomen kakovostnega izobraževanja v slovenskem jeziku od predšolske vzgoje do zaključka srednje šole, opozoril pa je tudi na zagotavljanje trajnega obstoja študija slovenistike na Alpsko-jadranski Univerzi v Celovcu. Deželnemu glavarju je minister dr. Logar predstavil tudi aktivnosti in prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.