Skoči do osrednje vsebine

Odprtje svetovne razstave Expo 2020 v Dubaju

Slovenski paviljon v Dubaju je pripravljen na prve obiskovalce največjega Expa v zgodovini. V četrtek, 30. septembra 2021, se bo s slovesnostjo začel težko pričakovani Expo 2020, ki ga tokrat prvič gosti ena od arabskih držav. Organizatorji dubajskega Expa pričakujejo več kot 25 milijonov obiskovalcev iz vsega sveta, kar predstavlja neslutene priložnosti za slovenska podjetja. Konec tega tedna bo Expo 2020 obiskal tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Slovenski paviljon na Expo 2020 Dubaj ponoči

Slovenski paviljon na Expo 2020 Dubaj | Avtor Javna agencija SPIRIT Slovenija

Slovenski paviljon je v preteklih dneh že gostil številne visoke obiske predstavnikov drugih sodelujočih držav, kar napoveduje živahno dogajanje vseh šest mesecev trajanja Expa.

Slovenija se v Dubaju predstavlja z geslom Slovenia. Green and Smart Experience., s čimer izpostavlja trajnostno, sodobno in ustvarjalno plat našega značaja. Svetovno javnost nagovarja z zgodbami, ki govorijo o edinstvenem prepletu neokrnjene narave, znanja, inovacij in prebojnega gospodarstva.

Slovenski paviljon je na privlačni lokaciji blizu enega od vhodov na prizorišče razstave in že na prvi pogled zbuja pozornost s prepoznavno zunanjostjo, zeleno fasado, v katero je vsajenih kar 45.000 sadik rastlin in leseno streho, ki je v celoti izdelana iz slovenskega lesa. Trajnostno zasnovani paviljon, idejno zasnovo katere je pripravilo podjetje Magnet Design iz Ljubljane (avtorji Robert Klun in Sandi Pirš ter sodelavci), sprojektiralo in zgradilo pa ga je slovensko podjetje Riko in KTNK Andrej Kotnik (v sodelovanju s številnimi podizvajalci iz Slovenije in tujine), vabi obiskovalce tudi s hladom, ki ga nudi bazen, ki ga obdaja, predvsem pa vrsto zanimivih interaktivnih vsebin v vseh treh etažah objekta.

Posebej živahno bo dogajanje v Slovenskem poslovnem središču, ki se razprostira v drugem nadstropju paviljona in bo gostilo številne poslovne delegacije in obiske visokih predstavnikov Slovenije. Prvi tak obisk se obeta takoj po odprtju Expa, ko bo Dubaj obiskal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Ministrov urnik bo obsegal več bilateralnih srečanj s predstavniki drugih sodelujočih držav, v načrtu pa ima tudi srečanje z ministrom za gospodarstvo države gostiteljice, Združenih arabskih emiratov. 

Minister Počivalšek bo odprl tudi prvega od številnih poslovnih forumov na slovenskem paviljonu, ki bo posvečen izzivom krožnega gospodarstva. Poslovni forum bo predstavil potencial slovenskih podjetij na tem področju, udeležilo pa se ga bo več kot 20 slovenskih podjetij.

Otvoritvena slovesnost Expa 2020 bo na ogled na neposrednem prenosu ob 19.30 po lokalnem času oziroma ob 17.30 po slovenskem.