Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Irgolič na Tednu opraševalcev

Slovenija v času predsedovanja Svetu EU skupaj z Evropskim parlamentom, Evropsko komisijo, Evropsko agencijo za varnost hrane (EFSA) in nevladno organizacijo BeeLife organizira virtualni dogodek z naslovom Teden opraševalcev 2021. Dogodek se je začel včeraj, 27. 9., in bo potekal do četrtka, 30. 9. Zbrane sta preko videopovezave nagovorila tudi minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar mag. Aleš Irgolič.
Čebelnjak

Čebelnjak | Avtor: Ministry of Agriculture, Forestry and Food

Minister dr. Jože Podgoršek je včeraj sodeloval na uvodni virtualni konferenci z naslovom »Nov EU dogovor za opraševalce«. V uvodnem nagovoru je izpostavil, da nam je epidemija virusa covid-19 pokazala pomembnost varne, stabilne in trajnostne preskrba s hrano. Ključno vlogo pri tem imajo tudi opraševalci. »Opraševanje je ena najpomembnejših storitev ekosistema. Ponujajo pa tudi druge bistvene neposredne in posredne ekosistemske storitve, kot so zatiranje škodljivcev, ohranjanje kakovosti tal in vode ter krajinska estetika. Kakovost našega življenja in naša prihodnost sta odvisni od njih,« je izpostavil minister Podgoršek.

Konference se je udeležil tudi podpredsednik Evropske komisije, pristojen za zeleni dogovor, Frans Timmermans, ki je podčrtal pomen narave za naše zdravje. Brez opraševalcev bi bila prihodnost proizvodnje hrane in živil ogrožena. Dodal je, da pomembnost varovanja opraševalcev izpostavljajo  tudi v evropskem zelenem dogovoru, Strategiji »od vil do vilic« in Strategjii o biotski raznovrstnosti »Vse te strategije spodbujajo trajnostne sisteme pridelave in porabe hrane, da bi dosegli ekonomsko uspešen, pošten, živalim in okolju prijazen in zdrav sistem prehrane« je dodal.

Državni sekretar mag. Aleš Irgolič je otvoril današnji panel z naslovom »Kmetijstvo in opraševalci«. V svojem nagovoru je izpostavil ključni instrument za implementacijo kmetijstva, ki podpira opraševalce – to je nova Skupna kmetijska politika (SKP). Dodal je, da je potrebno v tem trenutku, ko države članice pripravljajo Strateške načrte SKP, vanje vključiti tudi ukrepe, ki se bodo borili proti upadu števila opraševalcev »Slovenija namerava v strateškem načrtu za reševanje upada opraševalcev uporabiti različne instrumente SKP, saj je ohranjanje opraševanja z izboljšanjem habitata divjih opraševalcev ena ključnih ekosistemskih storitev«. Na dogodku je sodeloval tudi evropskih komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski, ki je izpostavil ohranjanje opraševalcev kot eno ključnih nalog za prihodnost in razvoj kmetijstva. Dodal je: »Cilj nove skupne politike je, da se osredotoča na trajnostno kmetijstvo, ki bi lahko pomagalo pri ohranjanju opraševalcev«.