Skoči do osrednje vsebine

Minister Černač v Zasavski regiji: Priložnosti za zasavska podjetja tudi v okviru Sklada za pravični prehod

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V okviru obiska vlade v Zasavski regiji je minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač obiskal občini Litija in Trbovlje. Obiska na Zasavskem se je udeležila tudi državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs, ki je obiskala občino Zagorje ob Savi.

Po delovnem posvetu vlade je minister Zvone Černač obiskal Osnovno šolo Ivana Cankarja Trbovlje. Ravnateljica mag. Mojca Lazar Doberlet in učenci so mu predstavili z evropskimi sredstvi urejeno zunanjost šole. Novo zasajeni urbani vrtički učencem omogočajo spoznavanje pridelave zelišč in vrtnin. Ob šoli so položili fotoaktivne tlakovce, ki pripomorejo k zmanjševanju koncentracije trdih delcev v zraku. V okolici šole so postavili učni čebelnjak, ob katerem se učenci učijo osnov čebelarjenja, in zasadili nova drevesa, na katerih izvajajo praktične prikaze obrezovanja dreves. V okviru projekta so izdelali tudi zloženko na temo pomena lokalne samooskrbe in visokih gred ter izvedli delavnice za različne ranljive skupine. Minister je ob tem poudaril: »Pomembno je, da mladi tudi skozi izobraževalni proces spoznavajo trajnostna načela. Projekt Osnovne šole Ivana Cankarja Trbovlje je primer dobre prakse, kako na zabaven in hkrati poučen način otrokom približati trenutno najbolj aktualno temo. Zeleni prehod, kot ga radi poimenujemo, je glavni cilj strateških dokumentov držav članic in Evropske unije, ki bo za ta namen v prihodnjem desetletju namenila izdatna sredstva - tako z naslova instrumenta NextGenerationEU kot večletnega finančnega načrta.«

Praktičnemu prikazu uporabnosti nove zunanje ureditve osnovno šole je sledil sestanek ministra z direktorjem podjetja Chipolo Primožem Zelenškom. Zagonsko podjetje Chipolo je primer dobre prakse pridobivanja evropskih sredstev. V podjetju so s sofinanciranimi naložbami povečali svojo spletno prisotnost na tujih trgih, optimizirali proizvodnjo in razvili nove izdelke. Prav tako so jim sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj omogočila predstavitev izdelkov na mednarodnih sejmih v tujini. V okviru sestanka sta z direktorjem med drugim spregovorila o možnostih pridobitve sredstev za podporo zagonskim podjetjem za sejemske nastope in o problematiki pridobivanja sredstev iz različnih razpisov. Minister je povedal, da bodo podjetja v Zasavju lahko kandidirala tudi za sredstva Sklada za pravični prehod. »Naložbe malih in srednje velikih podjetji, vključno z zagonskimi podjetji, ki bodo naslavljale izzive regije pri zagotavljanju novih delovnih mest ter usposabljanju in prekvalifikaciji delavcev, se lahko nadejajo finančne podpore iz Sklada za pravični prehod. Prav tako pa bomo s tem mehanizmom spodbujali nadaljnje raziskave in razvoj na področju zelene in trajnostne energije.«

Minister se je srečal tudi z županom občine Litija Francijem Rokavcem in poslancem Borisom Doblekarjem. V okviru razprave so se dotaknili izvajanja mehanizma Dogovor za razvoj regij v aktualni in prihodnji finančni perspektivi 2021–2027 ter priložnostih Sklada za pravični prehod.

Dvodnevni obisk Zasavske regije bo vlada sklenila v Trbovljah na javni tribuni z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v regiji. Dogodka se bo udeležila državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs, ki je je v okviru vladnega obiska v Zasavju včeraj sodelovala tudi na posvetu o kohezijski politiki »Z evropskimi sredstvi razvijamo regije - Kaj prinaša novo obdobje izvajanja kohezijske politike?«. Dogodek so v Zagorju ob Savi gostili Inštitut dr. Antona Korošca, Občina Zagorje ob Savi in Regionalna razvojna agencija Zasavje.

Fotogalerija