Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z generalnim sekretarjem Organizacije OACPS Chikotijem o krepitvi sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je srečal z generalnim sekretarjem Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) Georgesom Rebelom Pinto Chikotijem, ki se mudi na obisku v Sloveniji. Namen srečanja je krepitev odnosov med Slovenijo in OACPS ter med EU in OACPS.
se rokujeta

Državni sekretar dr. Raščan z generalnim sekretarjem Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav Georgesom Rebelom Pinto Chikotijem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta se dotaknila odnosov med EU in OACPS, razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči Slovenije državam Afrike, Karibov in Pacifika ter političnega in gospodarskega sodelovanja s temi državami.

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU se bodo tudi končale priprave na podpis novega sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo in članicami OACPS (t.i. Post-Cotonoujskega sporazuma). Nov sporazum predstavlja enega izmed ključnih dosjejev slovenskega predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja in bo opredelil partnerstvo EU z državami Afrike, Karibov in Pacifika za naslednjih 20 let. Kot pravno zavezujoča pogodba bo Post-Cotonoujski sporazum temelj političnih, družbenih in gospodarskih odnosov med 106 državami na štirih celinah.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril pomen krepitve sodelovanja med EU in OACPS ter potrebo po iskanju skupnih rešitev za izzive današnjega časa na vključujoč način. Pandemija covida-19 nas je znova spomnila na medsebojno soodvisnost, pomen globalnega sodelovanja in solidarnosti.