Skoči do osrednje vsebine

Začetek Evropske mladinske konference

V Mariboru se je danes zjutraj pričela Evropska mladinska konferenca, ki je najpomembnejši polletni dogodek na področju mladinskih politik tria predsedujočih držav Svetu EU, ki koordinirajo 18-mesečni cikel mladinskega dialoga v okviru predsedovanja na evropski ravni.

Uvodna beseda ministrice prof. dr. Simone Kustec

Mladinska konferenca bo potekala med 27. in 30. septembrom, danes pa je konferenco, ki se je udeležuje več kot 200 predstavnikov mladih oblikovalcev politik in strokovnjakov s področja mladine iz vseh držav članic EU, otvorila ministrica za izobraževanje znanost in šport, prof. dr. Simona Kustec. Dejala je: "Današnja konferenca je ena izmed ključnih aktivnosti pri zagotavljanju državljanskih prostorov za mlade. Državljanski prostori za mlade se morajo odpirati na vseh ravneh, zato sem vesela, da boste  imeli možnost  neposrednega pogovora z odločevalci na lokalni, regionalni, nacionalni in evropski ravni. Za nas odločevalce je pomembno, da se z mladimi pogovorimo in neposredno od vas slišimo, kakšno prihodnost si mladi želite, kakšne so vaše potrebe in kaj vam je pomembno. Le tako lahko implementiramo politike, ki resnično izboljšujejo vaša življenja."

Udeležence je uvodoma pozdravil tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič, ki je izpostavil dobro sodelovanje držav tria ter potrebo, da mladi še naprej vztrajajo, da jih odločevalci vključujejo in upoštevajo v procesih odločanja. Evropski mladinski cilj: prostor in participacija je za predsednika MSS še bolj pomemben, kot kadarkoli prej, saj je potrebno identificirati vse prostore, kjer so mladi lahko aktivni državljani. Meni, da je nujno najti načine, da mladim sporočimo kako pomembna je njihova udeležba pri reševanju družbenih tematik.

Predsednica Evropskega mladinskega foruma, Silja Markkula, ki predstavlja krovno mednarodno organizacijo nacionalnih mladinskih svetov pa je v svojem uvodnem nagovoru poudarila pomembnost tovrstnih konferenc, ki zagotavljajo boljšo Evropo za vse ter spodbujajo participacijo mladih. Ob tem je opozorila, da je tudi po zaključku konference in predsedovanja potrebno nadaljevati s cilji, zastavljenimi v tem obdobju.

Slovenija bo kot zadnja predsedujoča v triu in v procesu 18 mesečnega cikla mladinskega dialoga na mednarodni ravni oblikovala končna priporočila za odločevalce. Osnova za oblikovanje priporočil je poročilo raziskovalcev, ki bo vključevalo vseevropsko anketo med mladimi ter poročila nacionalnih delovnih skupin mladinskega dialoga. Zaključke raziskave, ki so pokazali, da so mladi zelo dobro informirani o političnem dogajanju in da si želijo, da bi jim odločevalci bolj prisluhnili sta predstavila dr. Dan Moxon in prof. dr. Tomaž Deželan. Raziskava je pokazala tudi, da mnogi mladi še ne poznajo virtualnih prostorov za politično povezovanje in da si želijo več fizičnih prostorov ter priložnosti za politično participacijo.

Vsebina raziskave bo služila za oblikovanju resolucije Sveta EU in priporočila mladih, ki jih bodo mladi oblikovali do konca konference  bodo vključena v resolucijo  v takšni obliki kot jo bodo zapisali mladi. Priporočila bodo ministri in predstavniki držav članic EU, ki pokrivajo področje mladine, sprejeli na Svetu ministrov novembra 2021.

Glavna organizatorja Evropske mladinske konference sta Urad RS za mladino in Mladinski Svet Slovenije.

Zaključek konference, bo 30.9., ob 11.30-13.00 in ga lahko spremljate v živo na spletni strani.