Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Jaklitsch med rojaki v Lemontu

Zadnji dan obiska pri Slovencih v Združenih državah Amerike, v nedeljo, 26. septembra, je dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu, preživela med rojaki v Lemontu, kraju v bližini Chicaga, kjer je slovenska skupnost pred 26 leti na zemljišču slovenskih frančiškanov zgradila Slovenski katoliški kulturni center.

Najprej jo je sprejel še edini slovenski frančiškanski duhovnik v tamkajšnjem samostanu pater Metod Ogorevc. Razkazal ji je obsežno, kar 40 hektarjev veliko in lepo urejeno posest oziroma park, ki ga krasijo kip misijonarskega škofa Friderika Ireneja Barage, miniaturna podoba njegove rojstne hiše ter cerkve v Marquettu, kjer je pokopan skupaj s še drugimi slovenskimi škofi in duhovniki, imitacija votline Lurške Matere Božje, jezerce z »blejskim« otočkom in miniaturno cerkvijo na njem, s kamnom upodobljene postaje križevega pota idr. V kompleksu parka je tudi pokopališče, na katerem počiva okoli 60 slovenskih frančiškanov, ki so delovali v ZDA. Posebej velja omeniti grob enega najbolj znanih slovenskih izseljenskih duhovnikov p. Kazimirja Zakrajška, ki je že dolgo pred slovensko osamosvojitvijo navduševal rojake v ZDA za samostojno slovensko državo, ter nagrobnik škofa Gregorija Rožmana, čigar posmrtne ostanke so pred leti prenesli v Slovenijo.

Častni konzul RS in tudi diakon v slovenski župniji dr. Janez Vidmar je ministrici in delegaciji razkazal romarski dom, ki ga še obnavljajo. V samostanski cerkvi, posvečeni brezjanski Mariji Pomagaj, je sledila slovesna slovenska maša, s katero so rojaki obhajali Slomškovo nedeljo, posvečeno blaženemu škofu Antonu Martinu Slomšku. Pri maši je sodeloval pevski zbor Špendov, poimenovan po slovenskem frančiškanskem duhovniku in skladatelju Vendelinu Špendovu, ki je vrsto let deloval v Lemontu in tudi vodil zbor. Praznovanje so obogatile številne slovenske narodne noše.

V nadaljevanju programa je v prostorih Slovenskega katoliškega kulturnega centra sledila proslava v počastitev 30-letnice samostojne Republike Slovenije in 25. obletnica centra, ki je bila sicer že leta 2020, vendar je bilo njeno praznovanje zaradi covida prestavljeno. Na dogodku se je zbralo več kot 200 rojakov, kar je bila daleč najštevilčnejša udeležba od izbruha epidemije. Šlo je sploh za prvi večji dogodek v zadnjem letu in pol. V kulturnem programu so z recitacijo nastopili otroci iz slovenske šole, ki poteka v centru, plesalci folklorne skupine Marela, moški pevski zbor Špendov in ženski zbor Marjetice.

Zbrane sta nagovorila predsednica doma Tina Hozjan Ruda in častni konzul RS dr. Janez Vidmar, sledila sta pozdrava generalne konzulke RS iz Clevelanda Alenke Jerak ter nekdanjega generalnega konzula, zdaj svetovalca ministrice, dr. Zvoneta Žigona. Osrednja govorka je bila ministrica dr. Helena Jaklitsch. V nagovoru se je rojakom med drugim zahvalila za izjemno vlogo pri prizadevanjih za demokratizacijo, osamosvojitev in mednarodno priznanje Slovenije, še posebej pa tudi za njihovo zvestobo slovenski besedi, pesmi, molitvi in sploh Sloveniji.

Centru oziroma predsednici Tini Ruda je vročila priznanje urada ob 25-letnici delovanja centra ter zastavo Republike Slovenije kot posebno darilo s posvetilom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

S tem se je zaključil naporen, a za slovensko skupnost še posebej v času epidemije izjemno pomemben  in potreben obisk. Med gostovanjem, ki je bilo sicer posvečeno 30-letnici slovenske samostojnosti, je  ministrica dr. Helena Jaklitsch v enajstih dneh obiskala rojake in njihove številne ustanove v Clevelandu, Pittsburghu, New Yorku, Bethlehemu, Indianapolisu, Milwaukeeju, Jolietu in Lemontu.