Skoči do osrednje vsebine

Irena Grmek Košnik: Z dobro precepljenostjo prebivalstva se bližamo koncu pandemije

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je sodelovala doc. dr. Irena Grmek Košnik, epidemiologinja iz območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Kranju.

Maja Bratuša je uvodoma predstavila najnovejše epidemiološke podatke. Včeraj je bilo opravljenih 1440 PCR testov in 7320 hitrih antigenskih testov. S PCR-testi je bilo včeraj potrjenih 285 novih okužb, kar pomeni, da je delež pozitivnih PCR-testov znašal 19,8 %.

V bolnišnicah se danes zaradi covida-19 zdravi 426 oseb, od tega 108 na oddelkih intenzivne terapije. Včeraj je bilo v bolnišnice na novo sprejetih 46 oseb, še 35 jih je bilo v bolnišnice sprejetih v soboto. Skupaj je bilo torej zaradi covida-19 čez vikend zabeleženih 81 sprejemov. Iz bolnišnic pa je bilo čez vikend skupaj odpuščenih 27 oseb. Tako včeraj kot tudi v soboto je umrlo pet oseb.

Število zasedenih postelj v naših bolnišnicah se še vedno povečuje, razmere pa so podobne tistim, ki smo jih imeli sredi maja; 14. maja je bilo namreč na navadnih oddelkih zasedenih 318 postelj, kar je toliko kot danes, in 125 postelj na oddelkih intenzivne terapije, kar je 17 več kot danes.

Doc. dr. Irena Grmek Košnik je govorila o vplivu cepljenja na epidemiološke razmere. Kot je uvodoma dejala, je Svetovna zdravstvena organizacija poročala do 24. septembra 2021 o 230 milijonih potrjenih primerov okužb in 4,7 milijonih smrti. Po predvidevanjih strokovnjakov je smrti dva do trikrat več, kot je poročano. Grmek Košnik meni, da je spodbudno, da smo v tem obdobju uporabili 5,8 milijarde odmerkov cepiv.

Štirinajstdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v Evropi v obdobju 36. in 37. tedna letos in potem teden pozneje kaže, da je Evropa na zemljevidu rdeča, Slovenija pa temno rdeča. Konec 37. tedna je EU beležila počasi upadajočo skupno visoko stopnjo okužb in nizko, stabilno stopnjo smrti. Ti trendi naj bi se nadaljevali v naslednjih dveh tednih. Predvideva se, da bodo hospitalizacije in sprejemi na oddelke za intenzivno nego ostali stabilni, je dejala Grmek Košnik.

Okužbe v najbolj prizadeti starostni skupini (od 15 do 24 let) se še naprej zmanjšujejo. Po nedavnem povečanju se stabilizirajo tudi pri otrocih, mlajših od 15 let. A slika se na ravni držav članic precej razlikuje. Stopnje okužb naraščajo v vzhodnih delih EU.

V 37. tednu je stanje nizko zaskrbljujoče za celotno Evropo, ob tem je poudarila, da izstopata Slovenija in Litva, ki sta označeni kot zelo zaskrbljujoči.

Cepljenje v Evropi povečini dobro napreduje. Slovenija pa glede cepljenja zaostaja, je opozorila Grmek Košnik.

V nadaljevanju je Grmek Košnik govorila tudi o tretjem odmerku, za katerega še ni registriranega cepiva. V Sloveniji smo v avgustu priporočili tretji odmerek imunsko oslabelim osebam in kroničnim bolnikom. Priporočen presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom je šest mesecev. Priporočeno cepivo za tretje cepljenje je mRNA cepivo. S tretjim odmerkom se doseže sluznična imunost, ki preprečuje prenose. Cepljenje odraslih pa je ključno za zdravje otrok, je poudarila.

V Sloveniji priporočamo tretji odmerek tudi oskrbovancem domov starejših občanov. Osebam starim 70 let in več, ter ranljivim kronični bolnikom in še vsem ostalim, ki to želijo.

Virus se bo v določenem trenutku pridružil peščici človeških koronavirusov, ki povzročajo prehlad, predvsem pozimi, ko razmere pospešujejo njihov prenos, je prepričana Grmek Košnik. Ob koncu predstavitve je pozvala k cepljenju in poudarila, da se z dobro precepljenostjo prebivalstva bližamo koncu pandemije.